понедељак, 16. новембар 2020.

Весић: КПГТ Љубише Ристића постаје градско позориште

Заменик градоначелника Београда Горан Весић изјавио је гостујући на јутарњем програму ТВ Хепи да ће Град Београд преузети оснивачка права над позориштем КПГТ Љубише Ристића. 

– Љубиша Ристић је највећи југословенски и српски позоришни редитељ модерног доба, а КПГТ је његов животни пројекат и један од највећих у нашем позоришту, који постоји 42 године. Поносан сам јер последње две године ово позориште има континуирану подршку Града Београда. Ово позориште које има своју сцену у Старој шећерани, окупља младе глумце и после четири деценије, представља позоришну авангарду и јединствену појаву у нашој култури – рекао је Весић.

Он је објаснио да се прошле недеље договорио са оснивачем КПГТ-а Љубишом Ристићем да током 2021. године, а најкасније до 1. јула, Град Београд преузме оснивачка права над овим позориштем. 

–  Као и у случају Театра „Вук”, Град Београд ће покривати трошкове рада позоришта и пројектно финансирати представе. Својевремено је Град Београд, по истом принципу, преузео „Звездара театар”. Преузимајући оснивачка права, Град ће обезбедити да ово алтернативно позориште нормално ради. Поред тога, позориште се налази у Шећерани која ће до краја године изменом Плана генералне регулације Града Београда бити проглашена простором намењеним за културу, образовање, креативну индустрију и иновације. Град ће откупити Шећерану, а потом ће зграде које се ту налазе бити реконструисане према пројектима Завода за заштиту споменика културе. Тако ће овај, некада индустријски објекат постати нови културни центар нашег града а најважнији садржај ће бити управо КПГТ – објаснио је Весић.

Он је истакао да је ова одлука захвалност Града Београда Љубиши Ристићу за све што је учинио за културу нашег града и земље. Весић је нагласио да Град Београд улаже у културу више од четири одсто буџета, што је неколико процената више од других главних градова у региону. 

– Када говорим о тим улагањима, не мислим на нови музеј града, чију изградњу почињемо на пролеће а који ће коштати око 20 милиона евра, нити на нови театар „Бојан Ступица”, чија је вредност осам милиона евра, на нову градску галерију на Косанчићевом венцу, која ће коштати око два милиона евра, нити на реконструкцију Позоришта „Дадов”, чија је вредност мало већа од милион евра. Сваки динар уложен у културу представља улагање у будућност. Када бисмо могли, давали бисмо више, мада Београд последњих година улаже у културу више него икада деценијама уназад – поручио је Весић.