уторак, 17. новембар 2020.

Весић: Контрола ће бити фокусирана на оне угоститељске објекте који већ крше прописе

Заменик градоначелника Горан Весић подсетио је за ТВ Прва да од данас ступају на снагу нове епидемиолошке мере које подразумевају да угоститељски објекти не раде од 21 час дo пет часова ујутро и да ће после 21 сат радити само бензинске пумпе, дежурне апотеке и достава хране. 

– Мени је жао и Београд није много срећан што се то догодило јер смо до последњег тренутка улагали огромне напоре, и председник Вучић, и премијерка Брнабић и ми у Граду да угоститељи остану да раде, свесни да у тој грани привреде ради око 40 хиљада људи и да је важно да сачувамо свако радно место. Нажалост, епидемиолошка ситуација је таква да је Влада морала ту одлуку да донесе и она ће трајати две недеље. Ја са надам да ћемо се придржавати свих мера и да после тог времена ова мера више неће бити на снази – истакао је Весић.

Он је додао да је изменом Закона о заштити становништва од заразних болести дефинисано да контролу поштовања мера могу да спроводе и комунални милицајци и комунални инспектори, што до сада није био случај. До сада су то могли да раде само санитарни инспектори, њих је на територији целе републике било 140, а у Београду само 12.

 – Сада ће између 400 и 500 људи вршити контролу, која ће сигурно бити ефикаснија. Морам да нагласим да ће контрола бити фокусирана првенствено на оне који крше прописе, ноћне клубове и локале који нису поштовали ни радно време до 23 сата. Бојим се да неки од њих не намеравају да поштују ни ново радно време. Нећемо дозволити да та места буду легло заразе и да због таквих испаштају сви други угоститељи – истакао је Весић.

Он је навео да је изменом овог закона тек сада добијена могућност да се објекти који крше мере затворе и да им се наплате високе казне.
 
– Београд инсистира на томе да свака епидемиолошка мера буде усклађена са економијом. Наиме, ми живимо од економије и уколико она стане, неће бити ни пара за здравствену заштиту. Из тог разлога водимо рачуна да се сачувају радна места, а у последњих осам година имамо 191.000 нових радних места. Такође да напоменем да људи који раде у угоститељству имају своје породице на које такође морамо мислити – навео је заменик градоначелника.

Он је овом приликом подсетио и да ће грађани Београда моћи да утичу на креирање буџета Града Београда за наредну годину.

–  Од 14. до 28. новембра сви грађани могу да гласају за овај буџет, односно да дају своје предлоге путем формулара који се налази на званичном сајту Града Београда. Могу да предложе оно што мисле да је потребно да имају у свом крају, као што је паркић, лежећи полицајац поред школе, теретана на отвореном. До јуче је стигло скоро хиљаду предлога, што нам говори да људи желе да утичу на то како ће се трошити новац. Желимо да заједно са грађанима креирамо буџет Града, будући да то и јесу паре грађана, и да они буду упознати с тим где ће оне бити потрошене – рекао је Весић и позвао све грађане да искористе прилику да гласају, напоменувши да ће сваки грађанин добити одговор.