среда, 18. новембар 2020.

Никодијевић: Спровођење мера и сарадња грађана даће резултате

Председник Скупштине Града Београда Никола Никодијевић изјавио је данас да се контрола примене мера против ширења вируса корона спроводи у угоститељским објектима, тржним центрима и јавном градском превозу, те да већина грађана поштује прописане мере.

Он је истакао да ће нове мере дати резултате и да неће бити потребе за увођењем додатних.

– У току данашњег дана на 30 локација контролише се ношење маски у превозу, док је јуче за то било задужено свега неколико екипа. Изменом закона, више органа контролише спровођење мера. Осим Санитарне инспекције Министарства здравља и градских инспектора, то сада ради и Комунална милиција – прецизирао је Никодијевић и додао да је претходне ноћи више од 20 екипа било на терену, те да није било већих кршења мера.

Угоститељи и грађани, како је истакао, схватају тежину ситуације.

– Драго ми је због тога. Надам се да ће и у наредном периоду стриктно поштовати прописане мере – рекао је председник градске скупштине за Танјуг.

Подсетио је да је Град Београд расписао конкурс за пријем нових комуналних милицајаца и појаснио да сви кандидати морају да прођу више различитих врста обуке и тестова, тако да ће тек за неколико месеци бити укључени у систем.

Никодијевић је рекао да су на терену и припадници Министарства унутрашњих послова, који нису надлежни да пишу казне за неспровођење мера, али да обавештавају Комуналну милицију о кршењу мера, те подсетио да то могу учинити и сами грађани.

Изразио је наду да ће нове мере дати резултате и истакао да се због тога спроводи стриктна контрола.

– Желимо да наша економија може да се развија и нормално да функционише. Свако ограничење успорава економске процесе и доноси мање новца у буџет,  те се надамо да ће мере дати резултате и да нећемо бити приморани да уводимо неке веће рестрикције – рекао је Никодијевић.

Поново је апеловао на грађане да се придржавају епидемиолошких мера и да носе маске у затвореном простору, али и да се не крши време рада угоститељских објеката, тржних центара и услужних објеката.

– Верујем да ће те мере дати резултате и да ћемо врло брзо изаћи из ове ситуације, то је жеља свих нас. Не желимо да ограничавамо даље економску активност на територији Београда, свима нама је жеља да што пре стане повећање броја оболелих од короне и да се што пре вратимо у нормалу – навео је Никодијевић и додао да верује да стриктним поштовањем мера из ове ситуације можемо изаћи као победници.

Он је подсетио да Завод за биоциде и медицинску екологију од почетка епидемије, заједно са Градом Београдом, ради дезинфекцију јавних површина и возила градског превоза и да је дезинфиковано неколико милиона квадратних метара, те подсетио да се дезинфикују и јавне установе, обданишта и школе.

– Водимо рачуна о дезинфекцији и наставићемо то да радимо докле год буде било потребе јер за то имамо довољно и средстава и опреме – рекао је Никодијевић и подсетио да ће се, у циљу борбе против ширења вируса корона, у наредном периоду вршити и озонирање возила јавног превоза.