петак, 20. новембар 2020.

Обележен Светски дан детета

Једна од наших највећих и најхуманијих обавеза је да град Београд учинимо најбољим местом за одрастање деце. Овај дан обележавамо како би се скренула пажња јавности на обавезе које друштво има према деци, као и на најважније проблеме са којима се деца суочавају. Наш циљ је да свако дете, без обзира на различитости, испуни своје потенцијале вођене принципом равноправности и недискриминације, рекла је секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић. 

Она је подсетила да је Светски дан детета међународни догађај који се слави 20. новембра, као и да је установљен од стране Уједињених нација 1954. године.

– Светски дан детета осмишљен је тако да промовише међусобну интеракцију и разумевање међу децом, као и добробит деце у свету. Спречавање насиља и дискриминације над децом, обезбеђивање равноправних услова за живот, здравствену заштиту, социјално благостање, доступно квалитетно образовање, додатну подршку, игру и дружење, задатак су сваког од нас, а не само родитеља и запослених у институцијама – истакла је Наташа Станисављевић. 

Поводом Светског дана детета Секретаријат за социјалну заштиту у сарадњи са компанијом „Имлек” уручио је Прихватилишту за децу Београда донацију у виду млечних производа. На овај на начин показује се сарадња Града Београда и друштвено одговорних компанија.

– Ова хуманитарна акција је од великог значаја за све нас, јер током ванредних околности пружамо додатну подршку деци из најосетљивијих категорија – додала је секретарка за социјалну заштиту и захвалила компанији „Имлек”.

Наташа Станисављевић је свима честитала Светски дан детета и додала да је обележавање Светског дана детета ове године у знаку пандемије и напора да деца и њихове породице што мање осете последице кризе.

– На првом месту су здравље и безбедност. Знамо да су у било којој кризи деца и најмлађи у највећем ризику, а ни ова пандемија се по томе не разликује. Наша је одговорност да спасимо животе и заштитимо здравље сваког детета – рекла је Наташа Станисављевић. 

Београд је велики град и брине о свој деци, а посебно оној којој је потребна највећа помоћ. Посебна пажња поклања се најугроженијим групама, деци без родитеља и деци са сметњама у развоју. Град Београд показује пуну посвећеност циљу да се положај деце унапреди и у континуитету предузима бројне мере у најбољем интересу деце и њихових породица. Пре свега, то подразумева материјалну подршку породицама са децом, подизање квалитета установа које се баве децом, као и успостављање бројних услуга намењених деци и њиховим породицама.