петак, 20. новембар 2020.

Градоначелник Радојичић: Најдубље саучешће поводом смрти патријарха Иринеја

Градоначелник проф. др Зоран Радојичић упутио је данас саучешће Синоду и свештенству Српске православне цркве, поводом смрти патријарха српског Иринеја.
 
Светом архијерејском синоду Српске православне цркве и свом свештенству изјављујем најдубље саучешће поводом смрти Његове светости, архиепископа пећког, митрополита београдско-карловачког и патријарха српског господина Иринеја, навео је Радојичић.
 
– Придружујем се свим православним верницима који у овом тренутку оплакују нашег духовног вођу и пастира српског народа. Цео наш род, где год се налазио широм света, дубоко је погођен због губитка мудрог, благог и одмереног духовника. Нажалост, допало му је, као и многим српским патријарсима у прошлости, да нам буде водиља и ослонац у тешким тренуцима по све нас. Патријарх Иринеј се и у тој улози снашао на својствен и изузетан начин, као што је то чинио на свим ранијим звањима и функцијама, посебно оним педагошким и професорским. Био је човек из народа, помирљив, увек је тежио компромису и међусобном разумевању – указао је Радојичић.
 
Градоначелник је поручио да нам његово дело оставља правац како да се понашамо даље, чувајући наслеђе и принципе за које се залагао у свом земаљском животу.
 
– Наиме, кроз своју целу историју, па и ону новију, наш народ је претрпео тешке ударце, и остао прерано без многих великана, али нисмо дозволили себи да изгубимо саосећајност, поштовање и памћење, што су и врлине којима нас учи и наша православна црква. Стога ћемо се сећати нашег Иринеја, туговати за њим и ценити дело које је за собом оставио, оличено како у зидовима обновљених и нових цркава, тако и у нашим срцима – оснаженим вером, надом и љубављу. Лично сам се радовао и ишчекивао сваки наш сусрет, о значајним српским православним светковинама, али и о другим важним темама, знајући да ће бити обележен разменом мисли, продуховљеношћу и уверењем у све бољи живот и спас душе наших суграђана. Ниједан верник није био ускраћен за те исте поруке, које је патријарх Иринеј непрестано преносио у свим јавним обраћањима и свим сусретима, били они са званичницима или својим верујућим народом. Вечна му слава и хвала – закључио је Радојичић.