уторак, 24. новембар 2020.

Радојичић: Види се светло на крају тунела

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић осврнуо се данас на велику борбу са ковидом, која траје скоро девет месеци, указујући да су бројке алармантне, али да се види „светло на крају тунела”. Он је прецизирао да је проценат заражених у Београду ових дана био око 29 одсто, али да је било дана када је и више од педесет одсто позитивних било у главном граду. У Немачкој су почеле припреме да до средине децембра почне вакцинација, тако да је градоначелник поручио да издржимо иако је тешко и да као у спорту „не изгубимо утакмицу на крају”.

Он је подсетио да је Кризни штаб донео седам нових мера на захтев епидемиолога, које је Градски штаб за ванредне ситуације на јучерашњој седници имплементирао. Најважније је, додао је он, да је радно време угоститељских објеката и тржних центара скраћено са прошлонедељних 21 на 18 часова.

– Та мера је разумна и орочена је на две недеље, тако да верујем да ће додатно помоћи да се смањи број заражених. Осим ове кључне мере, инсистира се на раду од куће, где год је то могуће, затим на ношењу маски и на отвореном простору, прецизирано је шта значи окупљање од максимално пет људи, праћење изолације и слично. Тражимо модус како да градски превоз функционише са најмањим могућим ризиком, иако је он по дефиницији замишљен тако да се што више људи превезе с једне на другу жељену тачку. Али у овим условима динамика функционисања града мора да се координише на специфични начин. На улицама ће бити максимални број возила јавног превоза, петнаест екипа Комуналне милиције контролише и стајалишта и аутобусе, а „шпиц” са већим бројем возила продужен је до 20 часова – рекао је Радојичић за ТВ Пинк.

Он је оценио да су предшколске и школске установе пример доброг поступања, те да је спасена једна школска година јер је „борба за образовање, после здравља наш приоритет”. Градоначелник је изнео податак да је у вртићима 51 дете до сада било позитивно и 389 запослених, што су добри подаци јер предшколске установе тренутно похађа око тридесет хиљада деце, што је педесет одсто попуњености капацитета. За средства за хигијену, маске и другу заштитну опрему ресорни градски секретаријат издвојио је око 21 милион динара, уз максимално поштовање процедура, навео је он.

Градоначелник се осврнуо и на добру спремност људи и механизације за зиму.

– У протеклој години купљено је 45 нових возила, тако да ће их укупно 119 чистити снег и посипати со на 1.800 километара саобраћајница првог реда, односно 2.250 километара укупно. Со је такође спремна, на лагерима има шеснаест хиљада тона соли, а 600 тона спремно је да се подели суграђанима – рекао је он.

Не очекује се много хладна зима, те је Радојичић указао да су многе ствари које се тренутно дешавају у свету резултат климатских промена, због чега је веома важно да се води рачуна о животној средини.

– Поред тешке ситуације, читав тим Града посебно води рачуна о финансијама, тако да је већ припремљен нацрт буџета за следећу годину и он износи око 1,064 милијарде евра. Бројни су развојни и инфраструктурни пројекти, међу њима канализација у Крњачи 2, наставак изградње водовода Младеновац–Макиш, Каленић пијаца, Линијски парк, Дом здравља у Борчи, позориште „Бојан Ступица”, сигнализација за синхронизовање саобраћаја у граду, даља реконструкција Булевара патријарха Павла и многи други. Дефинисање буџета заправо је дефинисање вођења политике града, а важно је да постоји и комуникација са суграђанима, па тако до 28. новембра и они дају своје предлоге, који ће се надаље анализирати, а неки и уврстити за реализацију – казао је Радојичић.

Градоначелник је подсетио и на још неколико актуелних пројеката. Пројекат вредан шеснаест милиона евра је термална рехабилитација четири јавна објекта. Пројекат се развија заједно са Европском унијом и Европском банком за обнову и развој, а тренутно је у припреми документација за нову Хитну помоћ која ће бити дограђена са око шест хиљада квадрата. Следе и рехабилитација градске библиотеке, студентске поликлинике и стационара, са акцентом на енергетској ефикасности. Два веома значајна улагања тичу се и будућег метроа и објекта Тиршове 2, додао је Радојичић.

Будућа филхармонија, најавио је градоначелник, налазиће се у Новом Београду, између Ушћа и „Палате Србија”, вредност пројекта је 120 милиона евра, а 1.600 људи моћи ће да гледа и до 400 уметника. Биће то велелепна грађевина, од великог значаја за културни живот престонице али и Србије, оценио је на крају Радојичић.

– Много је пројеката, али је најважније да људи знају да бринемо, комуницирамо, тражимо заједничка решења и то транспарентно, поред тренутно најважније борбе за здравље становништва. Морамо да се придржавамо мера и да дамо свој максимални допринос да сачувамо себе, своју породицу, целокупно друштво и здравствени систем – поручио је Радојичић.