уторак, 24. новембар 2020.

Никодијевић: Чувамо здравље грађана и одржавамо економску стабилност

Председник Скупштине Града Београда Никола Никодијевић рекао је јутрос гостујући на Студију Б да су одређени органи задужени за контролу поштовања мера и да, у складу са законом, могу изрећи казну уколико се маске не носе, односно не поштује Закон о јавном здрављу.

Он је истакао да је то пре свега Санитарна инспекција, која је то радила до сада, док новом изменом закона то могу и Комунална милиција и Секретаријат за инспекције послове Града Београда.

– Важно је да се људима обезбеди нормалан живот и функционисање, колико је то могуће у време ванредне ситуације. У Београду, као и у целој Србији, бележимо пораст броја заражених из недеље у недељу. Ситуација у целој Европи је таква. Пре свега дошла је зима, када се вирус лакше преноси јер и људи више бораве у затвореном простору, па долази до лакшег ширења вируса. Лекари су наши хероји јер раде без дана одмора, без тренутка слободног времена, а посебно они који раде у ковид амбулантама. Њима дугујемо захвалност коју не можемо да изразимо речима. Са друге стране, разумем нервозу пацијената који испред амбуланти чекају на преглед и зато је важно да искажемо разумевање једни за друге – рекао је Никодијевић.

Нагласио је да Градски штаб прати одлуке Републичког кризног штаба и Владе Србије, претвара их у наредбе и спроводи у дело.

– Нове мере тичу се радног времена угоститељских објеката. Тржни центри, угоститељски објекти, ресторани, кафићи и барови раде до 18 сати. У ову категорију убрајају се и биоскопи и позоришта, који могу давати пројекције односно представе, али оне морају бити завршене до 18 часова. Установе културе доведене су сада у неповољни положај јер је тешко имати представу у 15 сати и очекивати да је неко дође погледати. Морамо да видимо како и њима да помогнемо, али о томе ћемо још разговарати. Продавнице прехрамбене робе радиће до 21 сат, апотеке и бензинске пумпе радиће целу ноћ, док ће се на пумпама у то време продавати само гориво. Донели смо одлуку да фризерски салони такође раде од 21 сат, јер ако скратимо радно време стварају се веће гужве, будући да исти број људи у мањем временском периоду мора да обави исте потребе – казао је Никодијевић.

Осврћући се на економију, истакао је да је важно да што већи део привреде ради у нормалном режиму, као што раде и озбиљне и велике земље које чувају своју економију.

– Са друге стране, доносимо мере којих треба сви да се придржавамо и онда ћемо моћи да очувамо и економску активност. Превише је новца уложено у економију у претходних девет месеци да би се очувала економска стабилност и како би привредни раст био најбољи у Европи, односно са најмањим губитком. Следеће године очекујемо да ће нам раст опет бити највећи у Европи. Радило се мудро и доста се улагало у помоћ привредницима, те не можемо сада неодговорним понашањем за месец или два да срушимо све оно што смо урадили – рекао је Никодијевић.

Апеловао је овом приликом и на грађане да носе маске и буду одговорни.

– Ако идете у пешачке зоне где је већа концентрација људи ставите маске, пре свега због себе. Ако је већа концетрација у пешачкој зони већа је и могућност од заразе. Уколико шетате парком и сами сте, не требају вам маске јер никога не угрожавате. Свако нека буде одговоран према себи и процењује када треба да стави маску. У затвореном простору је обавеза ношења маски регулисана законом. Аутобуси су ограничене површине са већим бројем људи и ту морате носити маске. Опомињемо и апелујемо, није нам циљ кажњавање. Нека свест грађана о потреби да се мере поштују буде кључна и онда нема репресије и кажњавања. Један одсто грађана не носи маску и зато смо захвални великој већини која то ради. Исти је случај и са угоститељским објектима где један или два одсто не поштује мере, док је већина одговорна и поступа по мерама. Уколико неки појединац тера инат држави, њега треба увести у систем било казнама или опоменама. Такође, нема организовања концерата, конгреса, као и других манифестација тога типа. Када кажемо четири до пет особа, значи да се не могу организовати прославе у ресторану и позвати сто гостију. Можете отићи у ресторан са пријатељима јер ресторан може да прими толико посетилаца да сваки гост има четири метра квадратна и може да испоштује прописану дистанцу – казао је председник Скупштине града.

Говорећи о мери Владе која се односи на рад од куће, он је додао да у 21. веку модерна технологија и нови систем организације рада омогућује да један део службе, посебно у државном сектору, али и у приватном, ради од куће.

– Уколико вам је основно средство за рад компјутер, довољан вам је интернет да можете обављати послове. У Градској управи имамо део секретаријата који могу тако да се организују док, с друге стране, имамо и оне који морају физички да буду присутни, пре свега мислим на инспекцију и Комуналну милицију. Организујемо се тако да људи буду што безбеднији када дођу на посао, да не буде више од један или два човека у канцеларији. Заказали смо седницу Скупштине Града Београда за понедељак, која се већ неколико месеци одржава у сали Сава центра која има места за хиљаду посетилаца, а одборника је 110, те се нико до сада није заразио на седницама. На седници ћемо расправљати о плановима. Градски урбаниста Марко Стојчић има девет готових планова и припремљене одлуке о изради планова, што је основни услов за даљи развој Београда. У децембру ћемо имати још једну седницу на којој ћемо усвојити буџет за наредну годину, а који је тренутно на јавној расправи и грађани могу да дају своје предлоге и идеје – казао је Никодијевић.

Нагласио је да Београд као локална самоуправа неће доносити одлуку која се односи на рад школа, вртића и факултета, већ ће се поступати у складу са одлукама Владе Србије.

– У сталној смо комуникацији са министром просвете Бранком Ружићем и пратићемо одлуку Министарства просвете, односно Владе Србије. Оно што буде важило за целу територију Републике Србије важиће и за Београд. Располажемо подацима да није велики број деце заражен у основним и средњим школама, као ни наставног особља. Када су у питању предшколске установе, свако јутро добијамо податке о броју деце која су дошла у вртић, о броју позитивне деце или дела особља који ради са децом. Ако се појави неко дете које је заражено или неко од особља, информације упућујемо Заводу за јавно здравље и тражимо инструкцију на основу које онда и поступамо. Њихов одговор обично буде да је обавезна изолација или дезинфекција простора. Уколико струка каже да обданишта и основне школе нису потенцијални извор већег броја оболелих, они треба да раде што је дуже могуће – закључио је Никодијевић.