среда, 25. новембар 2020.

Весић: Новинари добијају улице у Београду

Заменик градоначелника Београда Горан Весић изјавио је гостујући у јутарњем програму ТВ Хепи да ће Скупштина Града Београда на седници која се одржава у понедељак, 30. новембра, донети одлуку да неки од највећих српских новинара добију улице. 

– Прихватили смо предлог Удружења новинара Србије да Мирослав Миро Радојчић, Предраг Милојевић, Богдан Тирнанић и Алексанар Тијанић добију улице у нашем граду. Поступајући на овај начин, желимо да пошаљемо поруку да је новинарство важан део нашег друштва и да велики новинари заслужују трајно сећање. Осим тога, улицу ће добити Милутин Чолић, оснивач ФЕСТ-а, Динко Туцаковић на предлог Југословенске кинотеке, као и Драган Сакан, зачетник маркетинга у Србији и региону. На седници ће се наћи и мој предлог да улицу добије и Милан Вукос, потпредседник Скупштине града у време Бранка Пешића – рекао је Горан Весић.

Он је додао да је Милан Вукос, као потпредседник Града, учествовао у оснивању културних манифестација „БИТЕФ”, „БЕМУС”, „ФЕСТ” и „Радост Европе”, који су данас симболи Београда. Активно се залагао за побољшање статуса уметника и стваралаца, те су у његово време многим књижевницима, глумцима и сликарима додељени станови и атељеи. Милан Вукос је свестрано био посвећен стваралаштву и култури, а године током којих је обављао функцију директора Радио-телевизије Београд, остале су упамћене као златно доба телевизије.

Весић је додао да ће Београд у понедељак добити и Бриселску улицу на предлог заменице потпредседника Скупштине Града Београда Андрее Радуловић.

– Брисел деценијама има Београдску улицу, а чим прилике због епидемије вируса корона буду дозволиле, потписаћемо повељу о братимљењу две престонице – рекао је Весић и додао да ће улице у нашем граду ускоро добити Беч и Варшава, јер то су градови који имају улице које носе име Београда и поштују нас као пријатеље.