четвртак, 3. децембар 2020.

Обележава се Међународни дан особа са инвалидитетом

Заменик градоначелника Горан Весић указао је да на Међународни дан особа са инвалидитетом, који се обележава 3. децембра, читавом друштву посебно скрећемо пажњу на проблеме и потребе особа са инвалидитетом. 

– Брига о бољем положају особа са инвалидитетом не одвија се само на данашњи дан већ на томе радимо свих 365 дана у години, градећи друштво једнаких шанси и град без баријера. Радећи континуирано на промоцији равноправности свих грађана града Београда, у ствари желимо да подигнемо свест о појмовима приступачности и инклузије, као и њиховој примени, како би сви грађани на подједнак начин остваривали своја права и интересе, испуњавали своје обавезе и били равноправни чланови друштвене заједнице. Ова година је била посебно важна када су у питању солидарност и брига за особе са инвалидитетом, имајући у виду пандемију вируса корона – навео је Весић. 

Пре шест година започели смо кампању „Београд без баријера” и успели смо, заједно са особама са инвалидитетом, да створимо услове за квалитетан и достојанствен живот свих својих грађана, додао је Горан Весић. 

– У оквиру ове кампање ЈКП „Градско стамбено”, почев од 2015. године, постављено је више од пет стотина рампи за особе са инвалидитетом, а акција има за циљ помоћ у кретању особама са инвалидитетом, као и старијим особама, како би имали безбедан приступ својим становима. У циљу олакшаног кретања слепих и слабовидих особа на територији Београда, Секретаријат за саобраћај је током 2019. и 2020. године извршио озвучење 89 семафорских раскрсница. Такође, у претходном периоду у централној зони града изведено је 26,2 километра тактилних стаза, док је у 2020. години изведен потез тзв. „зеленог булевара”, од Рузвелтове до Француске улице, у дужини 3,6 километара, као и око двеста метара на Тргу Николе Пашића. Планирано је да се и даље, у склопу реконструкције градских саобраћајница, сукцесивно врши постављање како тактилних трака тако и звучне сигнализације, где год је то могуће – подсетио је Весић. 

Градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић казала је да путем сарадње са удружењима која се својим програмима и пројектима баве задовољавањем животних потреба особа са инвалидитетом, Град Београд настоји да обезбеди предуслове за системско унапређење њиховог положаја. 

– Град Београд је по основу јавних конкурса, које је расписивао Секретаријат за социјалну заштиту, у претходних пет година подржао 249 програма и пројеката из области социјалне заштите, заштите особа са инвалидитетом, као и борачко-инвалидске заштите. У 2020. години подржано је 27 програма удружења у укупном износу од 74.963.200,10 динара – прецизирала је Наташа Станисављевић.

Она је истакла да се радило на даљем унапређењу услуга социјалне заштите.

– У претходних шест година успели смо да повећамо број корисника дневног боравка за децу са сметњама у развоју за више од 20 одсто, покренута је услуга „Предах смештаја”, која је на иницијативу Града омогућена и одраслим корисницима, затим услуга „лични пратилац” коју тренутно користи 485 деце, те „персонална асистенција” коју тренутно користе 73 особе. Ове године изграђен је један од најсавременијих објеката за децу са сметњама у развоју у Лазаревцу – казала је она.     

У 2021. години ће се наставити са одговорном социјалном политиком усмереном ка унапређењу права особа са инвалидитетом, и то развијањем постојећих права и услуга, али и проширењем појединих услуга. У сарадњи са референтним институцијама Град ће наставити да обезбеђује приступачност јавних објеката, јавних површина, саобраћајне инфраструктуре, информација и комуникација, као и услуга намењених популацији особа са инвалидитетом, јер је то неопходни услов за остваривање свих права која на једнак начин припадају свим нашим грађанима, поручују из Града.