петак, 25. децембар 2020.

Весић: Споменик Стефану Немањи од данас у власништву Града Београда

Заменик градоначелника Београда Горан Весић, заменица председника Скупштине Града Београда Андреа Радуловић, секретар за културу Иван Карл, представник аутора вајара Александра Рукавишњикова у Србији Олег Лашкарев и представник аутора вајара за уметност у свету Алан Казијев потписали су данас у Старом двору записник о примопредаји споменика Стефану Немањи.

Догађају је присуствовао министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић, помоћник градоначелника Андреја Младеновић, градски урбаниста Марко Стојчић, те чланови Градског већа, секретари и подсекретари Градске управе, чланови Одбора за подизање споменика, као и одборници Скупштине Града Београда. Овом приликом емитован је и филм о споменику Стефану Немањи.

Весић је рекао да је данас велики дан за Београд и Србију, те да је требало осам векова да Србија подигне споменик Стефану Немањи.

– Данас је наш народ постао власник споменика Стефану Немањи, који чекамо осам векова. Толико је требало да се подигне споменик, све док се председник Александар Вучић није сетио и то предложио. Споменик је победа српске политике у Србији. Јасно кажемо да се поносимо својом историјом, владарима, културом и да смо стари европски народ који је овде већ вековима. Хвала свима који су нам помогли да се осетимо тако поносно. Највише хвала председнику Вучићу који је обезбедио новац да се споменик подигне – истакао је Весић.

Посао у коме смо сви учествовали је посао за векове, навео је Весић и додао да сви треба да будемо поносни јер нам је бог дао прилику да живимо у овом времену и да свако од нас да мали допринос да се заврши Храм Светог Саве и подигне споменик Стефану Немањи.

– Многе генерације славних људи, много умнијих људи од нас, дали би све да су имали ту могућност. Ми смо је имали и надам се да ће историја судити да смо је добро искористили. Споменик је данас власништво Града Београда и грађана Србије и стајаће овде вековима на понос свих нас. Сигуран сам да ће постати не само подсећање нашим људима зашто славимо нашу историју већ ће бити место на које ће долазити наши гости да се упознају са тим ко смо и одакле смо – нагласио је Весић.

Весић је захвалио свима који су учествовали у овом подухвату, Николи Селаковићу, заменици председника Скупштине града Андреи Радуловић, Секретаријату за културу и секретару Ивану Карлу, члановима жирија, као и тиму Александра Рукавишњикова.

Никола Селаковић је истакао да један народ, између осталог, чини великим и његова култура сећања.

– Велике народе чини континуитет и оно што их чини нацијом. Много је народа, али је мало нација. Српски народ нацијом је учинило неколико важних историјских личности. А једна која се у нашој историји може назвати каменом међашем, неко које био претходница пунолетства српске нације, јесте личност великог жупана српског Стефана Немање, као и свих Немањића који су наш народ и државу уписали у мапу сећања читавог света – указао је Селаковић.

Он је истакао да је подизање споменика Стефану Немањи историјски и тренутак културне зрелости једног народа.

– На иницијативу тадашњег председника Владе Србије Александра Вучића, данас у руке Града Београда, државе Србије и нашег народа прелази ово изузетно, и на првом месту оригинално, решење спомен-комплекса – закључио је Селаковић.

Амбасадор Руске Федерације Александар Боцан-Харченко је нагласио да је данас завршен велики посао.

– Ово је наш заједнички посао који је на неки начин круна онога што смо током ове године, без обзира на познате потешкоће, успели да направимо. Овај пројекат се завршава на крају године и има велики значај и садржај и за Србију и за Русију. То је духовни и културни пројекат који по свом значају можемо упоредити са величанственим Храмом Светог Саве и мислим да је природно да Русија и Руси дају свој допринос стварању ових величанствених објеката у Србији, с обзиром на наше заједничке традиције, блискост, духовност и веру. За Русију је веома важно што ће овај споменик обележавати и чувати српску традицију, наслеђе и тековине и што ће бити важан и за наредне генерације – казао је амбасадор Руске Федерације.

Он је нагласио да је веома задовољан што је познати и велики вајар Александар Рукавишњиков направио овај споменик.

– Убеђен сам да је Рукавишњиков успео да угради у ову скулптуру основна достигнућа и садржај онога што је Стефан Немања направио за српски народ, уједињавајући га и дајући српском народу снагу и мудрост – казао је Александар Боцан-Харченко.

Олег Лашкарев, представник аутора вајара Александра Рукавишњикова у Србији је рекао да је данас важан дан за Србију, те у име вајара Александра Рукавишњикова упутио честитке поводом завршетка постављања споменика Стефану Немањи.

– Алекандар Рукавишњиков је познат вајар у Русији и у свету, али ипак ни он нема често прилику да уради овакав посао и за њега је то велика част. Од посебног значаја за њега је и чињеница да ће овај споменик стајати у братској и нама блиској Србији, у њеном главном граду Београду – истакао је Лашкаров.

Он је прочитао поруку Александра Рукавишњикова у којој аутор споменика каже да је много тога сазнао о животу и достигнућима Стефана Немање док се спремао за рад и док је стварао овај споменик, те да је заволео ову историјску личност.

Изражавам своју велику захвалност свима који су учествовали у овом пројекту заједно са нама и пружили нам непроцењиву помоћ и подршку, а то је председник Републике Србије Александар Вучић, министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић, заменик градоначелника Београда Горан Весић, заменица председника Скупштине града Андреа Радуловић и градски секретар за културу Иван Карл. Надам се да ће овај споменик бити симбол уједињења и поноса и уједно желим просперитет вашој предивној земљи, наводи се у поруци Александра Рукавишњикова.