недеља, 10. јануар 2021.

Три апела градоначелника за суграђане: Опрез у саобраћају, чувајте здравље и чистите испред својих кућа

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић рекао је за јутарњи програм Радио-телевизије Србије да су градске службе спремно дочекале први снег, као и да су радници више градских предузећа на улицама од раних јутарњих часова.

Радојичић је из зимске базе ЈКП „Београд-пут” поручио да је тренутно на београдским улицама 101 возило овог предузећа, од чега су 66 камиони, док остатак чине други видови механизације.

– Само у ЈКП „Београд-пут” у једној смени ради 163 радника и можемо да кажемо да је ово предузеће једно од најактивнијих када је у питању уклањање снежног покривача. Налазимо се у трећем степену приправности зимске службе, а у овом тренутку у центру града снег је очишћен практично са свих локација. Према информацијама којима располажем, нешто више падавина регистровано је у ободним деловима града, нарочито у подавалском делу и у општини Гроцка. Снег пада синоћ од 22 сата, али и у тим деловима Београда градске службе су веома активне и дају све од себе да путеви буду чисти и проходни. На чишћењу снега на територији Београда учествују и ЈКП „Градска чистоћа”, ЈКП „Зеленило – Београд”, као и ЈКП ГСП „Београд”. За сада није било већих проблема, али у складу са очекивањима ситуација је нешто тежа у поменутим деловима града – рекао је Радојичић.

Према његовим речима, од синоћ када је снег почео да пада, на београдске улице просуто је око 350 тона соли.

– Имамо довољне количине соли, будући да је у магацинима око 20.000 тона. Све градске службе имају довољно материјала на располагању и Београд потпуно спремно дочекује први овогодишњи снег. Суграђане који имају обавезу чишћења снега испред својих домова подсећам да је за вожњу аутомобилом потребно да имају све што овакве временске прилике захтевају, а уједно и апелујем да сви који седају за волан буду веома обазриви због тешких услова вожње који ће, према прогнозама, бити актуелни око десетак дана. Такође, апелујем на све суграђане да воде рачуна о здрављу, јер су поред епидемије ковида, у овом делу године актуелне и друге респираторне инфекције – истакао је градоначелник.

Радојичић је подсетио да би грађани требало да очисте снег испред својих домова и тако дају допринос добром раду градских служби које се баве овим послом, као и комплетном функционисању града у оваквим временским условима.

– Осим помеутих градских предузећа, у уклањању снега учествује и ЈКП „Београдски водовод и канализација“, па укупно имамо око 300 радника који раде на уклањању снега. Свако предузеће даје допринос по овом питању, а чисте се стајалишта градског превоза и паркови, пешачке зоне, као и све друге локације. Снежне падавине очекују се у наредних 24 до 48 сати, а током  предстојећих десетак дана можемо очекивати ниске температуре – рекао је Радојичић.

Јавно-комунално предузеће “Београд пут“ у зимским условима одржава нешто мање од 2.300 километара градских улица, од чега 1.800 километара спада у улице првог приоритета. Јавно предузеће „Путеви Београда“ дало је налог за ангажовање трећег степена приправности што значи да ће на улицама бити 61 камион, 22 мулти-кар возила, 15 утоваривача и три вили-возила.