понедељак, 11. јануар 2021.

Установе социјалне заштите у приправности због хладног таласа

Установе социјалне заштите Прихватилиште за одрасла и стара лица и Прихватилиште за децу спремно су дочекали хладне дане и имају довољно капацитета, саопштено је из Секретаријата за социјалну заштиту.

– На дневном нивоу пратимо ситуацију у Прихватилишту за одрасла и стара лица и у Прихватилишту за децу, те правовремено реагујемо када је то потребно. Тренутно у Прихватилишту за децу борави 26 деце, а у току викенда није било пријема. Уколико буде потребе, сва деца којима је потребна помоћ добиће неопходну подршку, заштиту и смештај. Када говоримо о Прихватилишту за старе, тренутно у истом борави 77 корисника, а током викенда није било захтева за пријем. Због све хладнијег времена у Београду, очекујемо да ће у току наредног периода још људи затражити топлу одећу, храну и кревет. Свако лице које се из различитих разлога затекне на улици у стању хитне социјалне потребе биће адекватно збринуто, биће му обезбеђен смештај, храна, одећа и одговарајућа нега. Од почетка ове године у прихватилиштима је збринуто осам одраслих лица и једно дете. Припремили смо се на време за хладан талас тако што смо набавили велику количину обуће, одеће и помоћних лежајева. Омогућили смо додатне капацитете за смештање бескућника, као и дневне прихватне центре где они могу да добију топли напитак, оброк, одећу и да се окупају. Такође смо током викенда уз волонтере из Црвеног крста поделили лифлете бескућницима и пружили им адекватне информације за смештај у прихватилиште – рекла је секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић.

Због повећаног броја захтева у зимском периоду, установа врши пријем и збрињавање корисника континуирано током 24 часа. Пријем у установу је могућ уз негативан ПЦР тест, који је бескућницима омогућен путем Градског центра за социјални рад, а након тога се на 14 дана смештају у изолационе собе. Здравље наших корисника и запослених нам је на првом месту. Секретаријат за социјалну заштиту је, у складу са својим надлежностима, а имајући у виду најаву све нижих температура наредних дана и неповољних временских прилика, предузео све неопходне мере како би на адекватни начин одговорио на потребе угроженог становништва.

– Наше установе су под налогом стања приправности, по потреби организујемо дежурства, обезбедили смо довољно места и за нове кориснике, а заједничком сарадњом и координацијом свих институција на адекватан начин ћемо одговорити на потребе угроженог становништва. Овом приликом молим све људе, уколико имају информације о лицу које је у стању социјалне потребе и којем је неопходно збрињавање и склањање са улице, да то и пријаве Градском центру за социјални рад, Комуналној милицији или Хитној помоћи. Сви заједно морамо да помогнемо онима којима је наша подршка најпотребнија – изјавила је Наташа Станисављевић.