среда, 13. јануар 2021.

Весић: Станови ће бити топли 24 сата и у наредним данима

Заменик градоначелника Горан Весић посетио је данас Јавно комунално предузеће „Београдске електране” како би са руководством разговарао о томе какво је стање на територији града када је у питању грејање и шта још може да се учини како би се рад предузећа унапредио. 

Весић је подсетио да ово градско предузеће испоручује грејање у 318.000 станова и покрива 22,5 милиона квадрата, те да је дужина топловода око 1.600 километара, што је раздаљина између Београда и Копенхагена.

– То је један огроман систем у коме на хиљаде људи ради како би грађани добили грејање. Од 8. јануара се налазимо у режиму двадесетчетворочасовног грејања зато што по закону и нашим правилима када је спољна температура у 18 сати плус један или нижа и када се процењује да ће после 22 часа до 6 часова ујутру бити испод нуле, тада је грејање целодневно, 24 сата. Тако ћемо наставити до 20. или 21. јануара, јер ће према прогнозама Хидрометеоролошког завода и даље бити хладно време. Уколико буде било потребе, радићемо и дуже – истакао је Весић.

Он је рекао да грађани треба да знају да о свакој хаварији која се појави на грејном систему брине 50 мобилних екипа, а то је око 150 људи.  

– Било је хаварија – последња се десила јуче на Бановом брду, која је отклоњена у 7.15 часова. Чим се нешто догоди, реагујемо брзо и решавамо проблем у најкраћем могућем року – рекао је Весић.

Он је овом приликом захвалио запосленима у „Београдским електранама” и подсетио да они раде и дању и ноћу, као и празницима, те да су, као и сви други радници комуналног система Београда, сваки дан на свом послу. 

– Они нам омогућавају да и у време пандемије, када много људи ради од куће, комунални систем функционише. То је веома важна ствар, јер се није догодило за ових десет месеци, колико пандемија траје, да имамо проблем у било ком комуналном предузећу, па ни у овом, јер можете да замислите какве би то последице имало по грађане Београда, посебно зими. Зато им још једном захваљујем на томе што све раде како би грађани и грађанке Београда имали грејање – закључио је Весић.