уторак, 26. јануар 2021.

Весић: Почела вакцинација запослених у установама културе Београда

Заменик градоначелника Горан Весић рекао је да је Град Београд, на захтев министарке културе и информисања Маје Гојковић, обезбедио да запослени у установама културе буду на приоритетној листи за вакцинацију, тако да ће се данас на Београдском сајму вакцинисати више од две стотине њих. Како је истакао, приликом јутрошњег обиласка Хале 3 где се на новом пункту обавља имунизација, део запослених у установама културе примиће Синофармову вакцину.

– У петак ћемо у просторијама Београдског драмског позоришта организовати да њих 153 прими Фајзер-Бионтек вакцину, а касније и они који су се изјаснили за руску, њих тридесетак. Као и новинари, за које је Влада Србије дала квоту, тако су и запослени у установама културе у приоритетној групи. Добро је да људи који су популарни и могу да утичу на јавно мњење дају пример другима јер је вакцинација једини начин да изађемо из ове ситуације – нагласио је Весић.

Заменик градоначелника је прецизирао да се јуче у Београду вакцинисало безмало петнаест хиљада људи. У петак се отвара и Белескпоцентар, подсетио је Весић.

– Надам се да у наредних седам дана можемо да дођемо до тога да се тридесет хиљада људи вакцинише дневно – рекао је Весић.

Он је истакао да је циљ враћање нормалном животу, а један од важних аспеката тога јесу и позоришне представе. На крају је изразио захвалност свима из установа културе који су се пријавили за вакцинацију, али и осталим Београђанима који су се пријавили и којих тренутно има око две стотине хиљада, позивајући при том и друге да следе тај пример. 

Министарка Маја Гојковић казала је да је Србија једина држава у Европи која је мислила на глумце и раднике у установама културе и која их је ставила на приоритетну листу за вакцинацију. 

Управник Београдског драмског позоришта Југ Радивојевић рекао је да је ово изузетно значајан дан за београдска позоришта, као и да је ово пут за решавање озбиљног проблема. 

– Стоички смо поднели прошлу годину. Надам се да ћемо следећу сезону имати без прекидања, у пуном капацитету, и да ћемо се вратити нормалном животу. Све ће то бити „Некако с прољећа” – изјавио је Радивојевић.

Додао је да је изузетно задовољан организацијом вакцинације. 

Глумац Тихомир Станић рекао је да је један од оних који верују у медицину, науку, достигнућа, образовање, прогрес и да има поверење у лекаре. 

– Мислим да нема разлога за страх од вакцине, оне су спасиле човечанство претходних деценија. Нисам склон да верујем у теорије завере, не само кад је медицина у питању већ и у политичком и друштвеном смислу. Дужан сам да примим вакцину због својих партнера и због тога што тиме омогућавамо публици да дође у позориште. Надам се да ћемо после вакцинације моћи нормално да играмо представе – истакао је Станић. 

Он је подсетио да су глумци некада потписивали уговоре којима су гарантовали да неће бити болесни у току сезоне. 

– Пошто „show must go on”, дошао сам да своју дужност, као глумац запослен у градској институцији, обавим и да сачувам здравље – нагласио је Станић.

Догађају су присуствовали заменица председника Скупштине града Андреа Радуловић, секретар за културу Иван Карл и директорка Завода за заштиту споменика културе Града Београда Оливера Вучковић.