среда, 27. јануар 2021.

Свечано откривен споменик Стефану Немањи на реконструисаном Савском тргу

У присуству државног врха Републике Србије и Републике Српске, Владе Србије, Града Београда, дипломатског кора, многобројних званица и грађана вечерас је свечано откривен споменик Стефану Немањи на реконструисаном Савском тргу. У име Града Београда, догађају су присуствовали градоначелник проф. др Зоран Радојичић, председник Скупштине града Никола Никодијевић, заменик градоначелника Горан Весић, заменица председника Скупштине града Андреа Радуловић, главни урбаниста Марко Стојчић, као и многи други представници Градске управе Града Београда. 

Свечаност је почела химном Србије „Боже правде”, филмом о великом жупану Стефану Немањи и драмско-сценским приказом, након чега су се обратили председник Републике Србије Александар Вучић и председавајући Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик. 

Александар Вучић је на почетку обраћања захвалио покојном патријарху Иринеју за све што је урадио за наш народ и што нас је бодрио и храбрио да радимо важне и велике историјске ствари, али и свима који су допринели „у стварању уметничког ремек-дела”.

– Стефан Немања нам је подарио Србију, јаку и први пут истински централизовану државу, која је умела да нађе свој суверени простор између Истока и Запада. Овај велелепни споменик представља га као одлучног владара у чијој се десној руци налази мач, а у левој Хиландарска повеља. До Немање били смо племе, а од њега па до данас смо државотворни народ. Ту државотворност симболише мач, тим мачем правио је и градио, а затим и чувао и штитио Србију. До Немање имали смо културу опонашања и превођења, од њега културу креације, градитељства и писања, а ту припадност најнапреднијим културним токовима и симболише Хиландарска повеља. Ово није само чин откривања споменика нашем оцу, творцу државе, свецу и ономе од кога је све почело, ово је својеврстан чин полагања рачуна о себи и свом идентитету, шта смо научили, шта знамо и куда идемо – рекао је Вучић.

Он је додао да овај чин представља и својеврсно покајање за све године у којима смо га заборавили, али и свест о томе да смо открили „корен из којег је настало велико дрво, најлепше дрво које се зове Србија”. 

– Споменик је велик зато што је прича о нама велика, и тежак је зато што је прича о нама често била тешка, и леп колико је прича о нама лепа. Споменик је, дакле, прича о нама ко смо и где смо били, шта смо радили, али највише о томе шта смо данас и шта хоћемо да будемо. Морамо да будемо свесни да је наша садашњост задужбина нашој будућности, оне која зна одакле је стигла и која добро зна куда иде. Без тога, без свести да је неко ко је живео пре нас имао снове, ниједан сан о будућности није могућ. Садашњост је поклон који смо добили од отаца, поклон због којих су толики крварили и умирали, поклон због којег су робовали, ратовали, падали, устајали, жртвовали се, градили, поклон од којег не постоји ништа веће – истакао је Вучић. 

Попут овог споменика рашћемо у висину, поручио је Вучић, и додао да је споменик велик јер кроз њега треба да виде нас, усправне и поносне, али да и ми сами себе видимо и боље разумемо. 

– Споменик је и својеврсна тачка коју стављамо на крају једне приче, оне о лепој и тешкој прошлости, о ратовима, крви, робовању и ослобађању, грешкама, лошим одлукама, гробовима и поновном уздизању. Иза те тачке почиње нова прича, она која се види иза споменика, у Србији која расте, у новим кулама, зградама, путевима, школама и болницама. Све те нове приче су задужбина нашој будућности, а једна од најважнијих јесте истина о јединству нашег народа – казао је Вучић.  

Председник је оценио и да ће Савски трг са спомеником оснивачу наше државе као централном делу урбанистичко-архитектонске целине постати најлепши јавни простор у престоном граду.

– Стефан Немања је за нас био почетак, овај споменик је крај, али само тог почетка, пошто од њега почињемо ми и сви који после нас долазе. Он је доказ да је историја створила нас, али и да смо ми у стању да стварамо историју мира, знања и раста – истакао је Вучић.

Милорад Додик је поручио да су Срби давно научили да без државе нема слободе и зато су векови иза нас увек били борба за државу, као што се и данас боримо у савременим околностима. Величанствен споменик је знак нашег односа према томе, рекао је Додик. 

– Споменик ће надживети векове, сведочећи о напорима да се створи једна српска држава, али и о умећу ове генерације руководиоца државе Србије, са председником Вучићем на челу, која гради и уједињује традиционално и савремено. Време је да се вратимо нашим темељима, а темеље српске државности и вере поставили су управо Стефан Немања и његов син Свети Сава. Данас је веома важно да будемо обједињени и да на тај начин идемо даље у будућност – рекао је, између осталог, Додик. 

Најважније је и очувати мир, учинити стабилном Србију и српски народ, да се живи и развија и да будемо део модерних народа, али никад не смемо заборавити ком то народу припадамо, поручио је Додик. 

Споменик Стефану Немањи дело је руског вајара Александра Рукавишњикова.