петак, 19. фебруар 2021.

Весић: Сарадња шест држава унапређује бокс у региону

Заменик градоначелника Горан Весић присуствовао је данас потписивању Декларације о регионалној сарадњи између боксерских савеза Србије, БиХ, Словеније, Северне Македоније, Хрватске и Црне Горе. Весић је изразио добродошлицу председнику Светске боксерске федерације Умару Кремлеву и истакао да је поносан што се овај догађај одржава у Старом двору, те да ће Град учинити све да оправда поверење држава које данас потписују Декларацију о регионалној сарадњи.

– Изражавам добродошлицу нашим гостима из Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Северне Македоније јер они су овде као код куће. Желим да им поручим да је Београд и њихов град и да су овде увек добродошли, те да ћемо заједнички сигурно радити пуно. Припадам генерацији која је одрастала уз боксере бивше Југославије и сви смо као деца знали ко је Мате Парлов, Марјан Бенеш, Мирко Пузовић, Аце Русевски, браћа Качар. Одрастали смо уз њих и они су свима били идоли – истакао је Весић.

Он је додао да је бокс, нажалост, последњих година другачији не само у Србији већ и у другим државама које данас потписују заједничку лигу.

– Када се будемо ујединили и заједнички радили, а добри су примери из других спортова где се тако десило, верујем да можемо да унапредимо квалитет овог спорта, те да ће бокс напредовати у свим овим земљама. Из те лиге ће се сигурно појавити неки нови људи који ће бити идоли младим генерацијама. Увек је добро бавити се спортом јер он младе генерације учи да добијају и да губе, да навијају и да се баве здравим животом – рекао је Весић.

Нагласио је да је Београд град спорта и увек се труди да охрабри спортске савезе да доведу у српску престоницу светска и европска такмичења.

– То је пре свега промоција спорта и свако велико такмичење утиче на младе људе да се баве спортом, а то значи и улагање у нашу спортску инфраструктуру јер увек градимо нове објекте. То је посебно важно за промоцију нашег града и наше земље и зато смо срећни што ће Београд бити домаћин Светског првенства у боксу, а следеће године и домаћин Светског дворанског првенства у атлетици – рекао је Весић.

Посебно је захвалио Ненаду Боровчанину, председнику Боксерског савеза Србије, који је за кратко време много урадио да овај спорт поново заживи у нашој земљи.

– Данас стварамо заједничку лигу која ће допринети да се развије српски, словеначки, хрватски, босански, црногорски и македонски бокс, а сви ћемо од тога имати користи – рекао је Весић, којем је данас уручена „златна рукавица”.

Председник Светске боксерске федерације Умар Кремлев захвалио је Влади Србије и председнику Александру Вучићу јер су подржали развој бокса, а такође и председницима националних боксерских федерација јер се уједињују због спорта и будућности деце.

– Данас смо били сведоци уједињења, тако да бокс чека светла будућност. Такође, треба истаћи да развој спорта значи здравље нације, посебно у време пандемије вируса корона. Из тог разлога свака земља треба да се бори за развој спорта – указао је Кремлев.

Поновио је да се данас шаље пример уједињења и подржао проширење тог формата функционисања.

– Наш задатак је тежак јер треба да створимо услове за спортисте, да скупимо децу са улице и омогућимо им остварење сна – закључио је Умар Кремлев.

Директор ТВ Арена Небојша Жугић је подсетио да је бокс у претходном периоду спао на „ниске гране”, али да се нада како ће се овим пројектом вратити на место које му и припада.

– Сви знамо колико су медаља боксери донели у овај регион. Телевизијска промоција је најбољи начин да се омладина подсети на значај овог спорта, а уз медијску пратњу ТВ Арена очекује нас велики спектакл – објаснио је Жугић.

Према његовим речима, Србија је земља која има озбиљан савез, боксере и такмичења.

Догађају су присуствовали градска секретарка за спорт и омладину Драгана Белојевић и директор „Арене Београд” Горан Грбовић. Осим Града Београда, пројекат сарадње подржали су и председник Републике Србије, Влада Србије и МТС.