уторак, 23. фебруар 2021.

Никодијевић: Почела имунизација вакцином „астра зенека” у Белекспоцентру

Председник Скупштине Града Београда Никола Никодијевић обишао је данас имунолошку станицу у Белекспоцентру и том приликом изјавио да је данас почела имунизација „астра зенека” вакцином, која је пре два дана стигла у Србију.

– Ми смо једна од ретких земаља која има четири различите вакцине доступне грађанима. Политиком коју воде и председник и Влада Републике Србије омогућили смо луксуз које друге земље немају. Вакцине свих произвођача стижу сваке недеље у великим количинама, тако да ће сви грађани који се буду пријавили за имунизацију на порталу еУправа добити свој термин за вакцинацију и ревакцинацију – истакао је Никодијевић за РТС.

Према његовим речима, до сада су суграђани имали могућност да бирају између „спутњик”, „синофарм” и „фајзер” вакцине, а од данас је у понуди и „астра зенека”.

– С обризом на то да Град Београд даје техничку подршку Министарству и Кризном штабу, опремили смо све пунктове у Београду, како би вакцина могла безбедно да се складишти. Различити произвођачи имају другачије услове дистрибуције и чувања вакцина. „Фајзер” вакцина захтева ниску температуру и такозвани „хладни ланац”, док кинеска вакцина не захтева такве услове. У овом тренутку имамо две до три хиљаде људи по хали, што значи да имамо шест до девет хиљада људи дневно на пунктовима којима руководи Град Београд – објаснио је Никодијевић.

Како је навео, до сада је више од 240 хиљада Београђана примило прву, а око 129 хиљада и другу дозу вакцине. Према подацима са портала еУправа, данас ће прву дозу примити 20 хиљада људи, док ће ревакцину примити нешто већи број суграђана. 

– Нама је важно што је добар одзив грађана и што имунизација иде у добром смеру. Почели смо од Сајма, где је након три недеље почела ревакцинација, а у Белекспоцентру почиње од следеће недеље. У односу на потребе, спремни смо да отворимо нове пунктове, а неки од њих су и опремљени. Садашњи капацитети задовољавају услове које у овом тренутку имамо, а такође имамо и довољан број медицинског особља и ИТ стручњака. Стварно смо задовољни што имунизација протиче у најбољем могућем реду – закључио је Никодијевић.