уторак, 2. март 2021.

Радојичић: Озбиљност, одговорност и доследност у спровођењу мера

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић оценио је данас да епидемиолошка ситуација у Београду јесте озбиљна, али да се долазак новог таласа могао очекивати, између осталог, јер пандемија има динамику свог појављивања свуда у свету. Он је у гостовању на каналу Вести ТВ Пинк додао да су посебно исцрпљени здравствени радници, који су у првим борбеним редовима већ годину дана.

– Морамо издржати и показати озбиљност, одговорност и доследност у спровођењу мера. Кључна је лична одговорност. Када је реч о предложеним новим мерама, мој став је да има смисла наћи компромисно решење између два екстрема. И једна и друга опција има своју основу и примењује се у различитим земљама. Има смисла скратити радно време јер се на тај начин смањује циркулација људи и мањи је број контаката. Важно је и знати, било коју меру да спроводимо, ефекте ћемо имати најмање за седам дана – казао је Радојичић.

Према његовим речима, потребно је наћи баланс између медицинских мера и захтева привреде.

– Као и претходне пандемије, очекујемо да ће и ова трајати две године, без обзира на савремену медицину и наш оптимизам. Приближавамо се броју вакцинисаних и ревакцинисаних који би нам дао колективни имунитет. Пандемија има своју динамику и не можемо очекивати да она буде завршена без осцилација и након једног таласа. Ово је моменат да дигнемо ниво позорности како бисмо спречили раст броја заражених на дневном нивоу – рекао је градоначелник.

Он је објаснио да је вакцинација вероватно била разлог за делимично опуштање код суграђана. Осим лекара и медицинског особља, радници градских служби су били најизложенији вирусу и зато их је вакцинисано више од шест хиљада.

– Тешко је имати егзактне податке, али судећи по сликама које смо добијали, са скијалишта долази велики број заражених. Нема оправдања за такво понашање, а људи су се опустили више него што би требало – закључио је Радојичић.

Градоначелник се у гостовању осврнуо и на новоизграђени трг на раскрсници Балканске улице, Милована Миловановића, Гаврила Принципа и Адмирала Гепрата, чија вредност радова, како је прецизирао, износи 92 милиона динара.

– Око четири милиона евра планирано је за реконструкцију још шест тргова сличног типа. У овом тренутку се ради на углу Бирчанинове и Булевара ослобођења, али такође ће се радити на углу Његошеве и Улице Максима Горког, Милешевске и Улице цара Николаја, Тадеуша Кошћушка, Страхињића бана и Краљевића Марка, као и код Палилулске пијаце – рекао је Радојичић.

Он је подсетио да је јуче обишао општину Савски венац и да је то већ седма општина коју је са директорима комуналних предузећа и градским секретарима обишао са циљем да се убрза решавање проблема грађана, те што пре реализују планирани пројекти.