уторак, 6. април 2021.

Весић: Разорени Београд на фотографијама први пут пред Београђанима

Заменик градоначелника Београда Горан Весић обишао је данас изложбу фотографија поводом 80. годишњице шестоаприлског фашистичког бомбардовања Београда 1941. године. Догађају су присуствовали помоћник градоначелника Андреја Младеновић, амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Боцан-Харченко, као и секретар за културу Иван Карл.

Весић је истакао да је, у оквиру обележавања трагичних догађаја који су се догодили на данашњи дан пре 80 година, данас отворена изложба коју су приредили Установа културе „Дадов”, Руски дом и Амбасада Русије у Београду. 

– Грађанке и грађани Београда овде по први пут могу да виде фотографије разарања нашег града пре 80 година. Ове фотографије су, између осталог, снимали и немачки пилоти, на којима се може видети колико је наш град био уништен. Живот је у бомбардовању изгубило више од 2.500 људи, мада се ни данас не зна тачан број, као што нажалост не знамо ни имена свих жртава. У потпуности је уништено 700 зграда, док је више хиљада разорено толико да у њима није могло да се живи – рекао је Весић. 

Према његовим речима, Београд никада у 20. веку није претрпео већа разарања, а бомбардован је пет пута.

– Та трагедија завршена је три и по године касније када је Београд ослобођен заједничким снагама партизанских јединица и Црвене армије. Данас се сећамо заједно са нашим руским пријатељима свих тих људи и обележавамо тај трагични догађај са жељом да се у 21. веку никада више не догоди да наш град буде бомбардован. Гледамо у будућност, сећамо се жртава и свега што се догодило, а верујемо да у Европи у будућности више неће бити оваквих догађаја, као и то да ће Србија бити сигурна. Да би наша земља била сигурна, мора да буде економски и војно снажна, али и политички независна. То је једина гаранција да се нашем граду више никада не догоди нешто слично – нагласио је Весић. 

Он је додао да је ова изложба почетак обележавања „Дана Београда”, који се традиционално организују сваке године у априлу. 

– У оквиру „Дана Београда” имамо читав низ манифестација. Након обележавања сећања на 6. април почињу „Дани Београда”, који ће бити завршени 19. априла подизањем споменика деспоту Стефану Лазаревићу, једном од наших најзначајнијих владара који је први Београд прогласио главним градом Србије – истакао је Весић. 

Амбасадор Руске Федерације у Београду Александар Боцан-Харченко подсетио је на бројне заједнички организоване манифестације Амбасаде Руске Федерације и Града Београда. 

– Ова изложба је само део наших заједничких настојања да не заборавимо трагичне догађаје од 6. априла 1941. године. Имаћемо заједничке догађаје и поводом 80. годишњице напада фашистичке Немачке на Совјетски Савез. То све доказује да смо заједно у борби против покушаја ревизије историје и истине о Другом светском рату. Изложбе попут ове су веома важне јер нам показују, као и генерацијама које долазе како је све то изгледало у очима оних који су доживели све ово што видимо на фотографијама. Посетиоци могу да виде шта се стварно догодило на данашњи дан у Београду пре 80 година – рекао је Боцан-Харченко. 

Догађају је присуствовао и директор УК „Дадов” Владимир Мијовић.