среда, 7. април 2021.

Изградња Дневног боравка за децу и младе са сметњама у развоју у Барајеву

На основу израђене студије изводљивости са идејним решењем за пројектовање новог објекта за пружање услуге дневног боравка за децу и омладину са сметњама у развоју у Барајеву, Секретаријат за социјалну заштиту је путем јавне набавке прибавио пројектно-техничку документацију за грађевинску дозволу и извођење радова за изградњу Дневног боравка за децу и омладину са сметњама у развоју у Барајеву и добио грађевинску дозволу за исти. Изградња овог објекта и завршетак радова очекује се током 2022. године, најављено је из овог секретаријата.

– Изградња новог објекта за дневни боравак за децу и омладину са сметњама у развоју у Барајеву проистекла је из потребе проширења и унапређења услуга социјалне заштите за предметно подручје, а на иницијативу родитеља да се изгради нови и савремени дневни боравак за децу са сметњама у развоју који ће испуњавати све стандарде. На овај начин повећавамо тренутни капацитет постојећег Дневног боравка за децу и омладину ометену у развоју, који се налази у делу простора Основне школе „Павле Поповић” у Шиљаковцу, и омогућавамо квалитетнији простор са свим потребним садржајима и условима које треба да испуни једна оваква установа. Наиме, постојећи дневни боравак се налази у неадекватном простору у коме постоји канцеларија руководиоца, просторија за два дневна боравка, трпезарија, део у коме се реализује креативна радионица, капацитета за 16 корисника, што је недовољно за квалитетно спровођење планираних активности. Постојала је потреба за изградњом новог објекта који би у потпуности задовољио захтеве правилника који регулише услуге социјалне заштите – рекла је градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић.

Нови објекат ће бити бруто површине 1.154,24 метра квадратна и у потпуности испуњава техничке услове приступачности (колским прилазом омогућен је приступачан и безбедни прилаз возила организованог превоза корисника, сви простори унутар и око објекта технички су приступачни за кретање корисника у инвалидским колицима или уз друга помагала). У складу са структуралним стандардима, за разлику од постојећег, у новом објекту би се, осим пет просторија за дневни боравак, налазиле и сензорна соба, фискултурна/вишенаменска сала, креативна радионица, радионица за хортикултуру, радионица за домаћинство, просторије за индивидуални рад логопеда и психолога са корисницима, трпезарија и дистрибутивна кухиња већег капацитета. У склопу објекта предвиђено је и ограђено двориште са адекватним мобилијаром прилагођено потребама корисника, као и део предвиђен за хортикултуру. Задовољавањем поменутих структуралних стандарда квалитет услуге се подиже на знатно виши ниво. Такође, за разлику од локације претходног објекта који се налази у Шиљаковцу, у новом објекту ће садржаји из локалне заједнице, изузетно значајни за социјализацију корисника, бити приступачнији.

У последњих седам година интензивно се улаже у инфраструктуру објеката социјалне заштите зато што је смештај у неку од установа за бригу и негу и даље главни облик заштите који надлежни спроводе у циљу адекватног збрињавања деце ометене у развоју. Нови објекат у Барајеву у којем ће се пружати услуга дневног боравка за децу и омладину са сметњама у развоју биће далеко модернији, са свим неопходним капацитетима и условима да може да прими знатно већи број корисника, тачније 40 корисника. Архитектонско решење и материјализација објекта је максимално подређена специфичности будућих корисника и активности које ће се спроводити. Руководећи се овим начелом пројектанти су предвидели све неопходне садржаје и просторије потребне за безбедан и угодан боравак лица са посебним потребама.

Станисављевићева је истакла да Секретаријат за социјалну заштиту спроводи одговорну социјалну политику која подразумева ширење мрежа установа социјалне заштите у складу са потребама корисника.

– Подршка рањивим социјалним групама, као што су особе са сметњама у развоју, снажна је и континуирана. Објекти ове намене организују боравак, исхрану, негу и пружање стручне помоћи корисницима. Град је испунио не само прописане структуралне стандарде у области социјалне заштите за пружање услуге дневног боравка већ је обезбедио бољу и доступнију системску помоћ и подршку деци и омладини са сметњама у развоју у савладавању социјалних и животних тешкоћа. Наставићемо да унапређујемо и усавршавамо постојеће сервисе, али и да успостављамо нове услуге у циљу олакшавања свакодневног функционисања не само особа са инвалидитетом већ и њихових породица – закључила је секретарка.