среда, 7. април 2021.

Весић: Расписан тендер за изградњу шест нових вртића у Београду

Заменик градоначелника Београда Горан Весић обишао је радове на изградњи вртића између улица Милоја Закића и Илије Стојадиновића на Чукарици и том приликом изјавио да је данас расписан тендер за изградњу шест нових вртића на територији града. То су вртићи у насељима Браће Јерковић на Вождовцу, Миријево један, у Борчи на левој обали Дунава, Миљаковац три, као и за вртиће у Младеновцу и Сремчици.

– У наредних неколико дана расписаћемо и тендер за изградњу вртића у Степојевцу. Дакле, то је седам нових вртића и то значи да ће Град Београд до краја године изградити или ће бити у изградњи укупно 15 вртића. То се никада није десило у историји града. Следеће године нас чека расписивање тендера за још десет вртића, тако да ћемо до краја наредне године завршити или бити при крају са укупно 25 вртића – појаснио је Весић.

Весић је рекао да су пре неколико дана поједини медији објавили вести да се вртићи у Београду не граде и додао да је данас са својим сарадницима на терену како би показали да то није тачно.

– Овај вртић на Чукарици ће бити завршен до јуна и очекујемо да ће у септембру примити децу. То је само један од три вртића који се тренутно граде или ће се градити у овој општини. Осим вртића у Сремчици, за који смо данас расписали тендер, у току је куповина једног објекта у Водоводској улици. Тако ће ова општина у наредних годину имати три нова вртића, што је велика ствар и могућност да сва деца добију место у предшколској установи – навео је Весић.

Према његовим речима, у протеклом периоду на територији Београда изграђено је или се гради осам вртића.

– Осим овог у Улици Милоја Закића, имамо и вртић у Новоградској улици у Земуну, вртић у Белом пољу у Обреновцу, завршили смо вртић у Сурчину, као и у Патријарха Павла, који је већ усељен. Тренутно се ради анекс Општине Врачар у Курсулиној улици. Два вртића на Новом Београду, на Бежанијској коси и Блоку 62 су у току, чекамо ускоро грађевинску дозволу за вртић на Бежанијској коси и крећемо са изградњом, а што се тиче објекта у Блоку 62, по завршетку пројектовања радићемо вртић. Укупна вредност ових вртића је преко 900 милиона динара, односно преко осам милиона евра. Град Београд одвојио је 3,9 милијарди динара, односно 33 милиона евра за изградњу 25 вртића. Међу тих 25 је и ових осам – појаснио је Весић.

Како је рекао, следеће године нас чека расписивање тендера за још десет вртића, тако да ћемо до краја наредне године завршити или бити при крају са укупно 25 вртића. Весић је нагласио да је 3,9 милијарди динара, колико је издвојено за изградњу вртића, готово еквивалентно накнади коју је Град морао да плати родитељима у протекле три године јер је Град Београд између 2008. и 2013. године дупло скупље наплаћивао вртиће.

– Град је тада незаконито наплаћивао дупли износ и морали смо да вратимо око 3,7 милијарди динара родитељима, што значи да смо изгубили 25 вртића. Ми смо и уз ово враћање новца родитељима обезбедили 3,9 милијарди динара како би градили вртиће – појаснио је Весић.

На територији Београда већ смо прешли проценат од 70 одсто од укупног броја деце предшколског узраста која су у вртићима, навео је Весић и додао да је Влада Републике Србије дала задатак локалним самоуправама да то ураде до 2025. године.

– То је зато што ће у једном тренутку и предшколско образовање, макар у вишим припремним групама за школу, постати обавезно. Припремамо се за то и желимо да за сву нашу децу обезбедимо место у вртићима. Омогућили смо да се субвенционише боравак деце и у приватним вртићима, то већ траје неколико година у Београду. Када смо то урадили, имали смо наду да ће приватници више улагати у вртиће. Има приватника који су направили добре вртиће, али већина није ни изблиза квалитета који имају градски вртићи. Желимо деци да обезбедимо добро образовање и покажемо да сва деца треба да иду у вртиће који су грађени наменски, а не да се станови претварају у вртиће. Изградњом државних вртића показујемо бригу за сву децу – закључио је Весић.

Председник Општине Чукарица Срђан Коларић рекао је да ће захваљујући Граду Београду ова општина добити три нова вртића.

– Општина Чукарица има одличну сарадњу са Предшколском установом и ове године, као и претходних, одвојиће финансијска средства за текуће одржавање вртића. Нама је циљ да буде што више места за наше малишане и да боравак буде адекватан, те да урадимо све како би се деца осећала безбедно и удобно у њима. Покренули смо и акцију са Министарством просвете где ћемо наћи локације на рубним деловима општине и да те просторе преуредимо за предшколски узраст, те да и на тај начин повећамо број деце која ће моћи да буду примљена у вртић – рекао је Коларић.

Догађају су присуствовали и директорка Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда Душица Анђелковић и директорка ПУ Чукарица Биљана Гајић.