петак, 9. април 2021.

Весић: Вакцинисан 500.000. Београђанин

Заменик градоначелника Горан Весић уручио је данас Мирољубу Илићу из Остружнице ваучер за путовање за његову целу породицу као награду петстохиљадитом грађанину који је примио вакцину у Београду. 

Догађају на мобилном пункту Здравствене станице „Умка” присуствовали су градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић, председник општине Чукарица Срђан Коларић и директор ДЗ „Др Симо Милошевић” Ненад Бјелица. 

Весић је рекао да је срећан и поносан, те да је ово велики дан за Београд и велики корак ка повратку нормалном животу.

– С обзиром на то да се сада у амбулантама широм града и на мобилним пунктовима вакцинишу људи, ми смо прешли број од 500.000 вакцинисаних. То значи да је сваки трећи грађанин Београда вакцинисан, као и да је сваки четврти ревакцинисан. Ово је показатељ да смо најбољи у Србији јер се полако, заједно са онима који имају антитела и који су прележали ову опаку болест, приближавамо колективном имунитету. То значи да се приближавамо повратку у нормалан живот, да ћемо моћи да радимо, дружимо се и да ћемо живети онако како смо живели пре короне – истакао је Весић.

Он је навео да је с намером изабран мобилни пункт на Умци како би се показало колико људи у малим местима долазе на вакцинацију. 

– Овде је и жена од 83 године која је дошла да се вакцинише. Она има снаге и енергије, жели да се вакцинише и заштити свој живот. Када она у тим годинама има снаге, требало би да и они од 25 година имају снаге за то – нагласио је Весић.

Србија захваљујући председнику Вучићу има довољно вакцина. Београд има довољно вакцина за све своје људе, истиче Весић и додаје да можемо да бирамо вакцине и да је на нама да искористимо прилику да се вакцинишемо. 

– Што се пре вакцинишемо, пре ћемо се вратити нормалном животу. То је једини начин да се изађе из ове ситуације – или да се сви заразимо или да се сви вакцинишемо. Мислим да је боље да се сви вакцинишемо. Срећан сам што су се Београђани и Београђанке одазвали у овако великом броју и што смо дошли у ситуацију да можемо да кажемо да је пола милиона Београђана вакцинисано. Тог успеха не би било да није наших људи из домова здравља, лекара и сестара који сјајно раде, да нема волонтера, градских општина, али и захваљујући нашем тиму у Граду који предводи секретарка Наташа Станисављевић. Сви радимо на истом циљу, имамо подршку Министарства здравља, Кабинета премијерке Брнабић, али и пордшку грађана, јер све ово не би вредело да они не желе да се вакцинишу – нагласио је Весић.

Заменик градоначелника је рекао да су са њим недавно контактирали из агенције са жељом да награде некога ко се вакцинисао.

– Били смо близу петстохиљадитом вакцинисаном грађанину и предложио сам да наградно путовање дају том грађанину. Они су дали путовање четворочланој породици, која ће моћи да отпутује негде у Србији када се ревакцинишу и прође онај обавезни период потребан за стицање антитела. То је леп гест који показује колико смо сви солидарни и помажемо једни другима у овом тешком времену – истакао је Весић.

Секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић рекла је да је свим грађанима подједнако омогућен приступ вакцинацији. Могуће је поднети пријаву за вакцинацију путем портала еУправе, али и доласком у имунолошку станицу за коју није потребна претходна пријава. 

– Пунктови постоје у свим градским општинама и прате рад домова здравља. Информације о радном времену и локацији пунктова можете добити позивањем одабраног дома здравља и кол-центра општине. Можете такође пратити интернет презентацију на сајту Града Београда – рекла је Станисављевићева.

Према њеним речима, вакцинација по приградским насељима је још једна опција за лакши процес имунизације. Град настоји да олакша вакцинацију суграђанима без обзира на то у ком делу града станују. 

– Ниједан од ова три процеса не утиче на други. Кључна је могућност вакцинације без заказаног термина. У току јучерашњег дана је на оваквим пунктовима вакцинисано више од 4.000 особа – закључила је секретарка.

Коларић је рекао да је задовољан што је 500.000. грађанин Београда вакцинисан у насељу Умка на Чукарици. Захвалио је и туристичкој агенцији која је поклонила летовање породици Илић. 

– Позивам све грађане из општине Чукарица да се вакцинишу, како бисмо стекли колективни имунитет и вратили се нормалном животу – навео је Коларић. 

Он је подсетио да има довољан број вакцина, да раде општински кол-центри за пријаве и да се превозе они суграђани који нису у стању сами да дођу до места за вакцинацију. 

Директор Дома здравља „Др Симо Милошевић” Ненад Бјелица рекао је да су мобилне екипе доласком у Умку „затвориле круг” обилазака приградских насеља на Чукарици.

– До сада је у Дому здравља „Чукарица” вакцинисано више од 33.000 људи, али је велики број људи са наше општине добио вакцину на централним градским пунктовима – на Београдском сајму и у Белекспоцентру. Велики број људи који се овде налази доказ је да су доласци у приградска насеља прави потез и да је то био најбољи начин да се повећа број вакцинисаних, а наравно и да се људима који не живе у централним деловима града олакша читав процес вакцинације – рекао је Бјелица.