четвртак, 15. април 2021.

Радојичић: Ако у Београду наставимо са 12 хиљада вакцинациjа дневно, врло брзо ћемо постићи колективни имунитет

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић изјавио је да је са јучерашњим даном у Београду укупно апликовано 918.114 доза вакцине, а да jе ревакцинисано преко 370 хиљада пунолетних грађана, односно преко 26 одсто. 

Он је нагласио да је само у току јучерашњег дана апликовано 12.858 доза вакцина, од чега је прву дозу добило више од десет хиљада, а скоро две хиљаде грађана је ревакцинисано.

– Највећи броj људи је ревакцинисан у Београду, јер је Београд највећи град. Најважније је да је председник Александар Вучић на време обезбедио довољно вакцина, и да смо се на време позиционирали на том тржишту. Захваљујући преговорима председника Вучића на самом почетку, и са Истоком и са Западом и са Русиjом, данас имамо довољан број вакцина. Такође, захваљујући организацији еУправе, која веома добро функционише, имамо велики број вакцинисаних. Најважнији део приче су лекари и медицинске сестре који на терену спроводе вакцинацију, али и Град Београд који је пружио подршку како би се имунизације добро одвијала – рекао је градоначелник за суботичку ТВ Панон.

Он је истакао да се број прегледа, али и број заражених особа у Београду смањује, као и број пацијената у болницама, мада не тако брзо као што сви прижељкују.

– Радујемо се томе да се ова ситуација смирије, али још нема места за опуштање. Надам се да ће лето бити мало лакше за све, али се бринем да ће на јесен опет број заражених почети да расте. Зато је важно да успемо да победимо у овој борби, да се на време вакцинишемо и стекнемо колективни имунитет. Вакцинација траје већ четири месеца и ако наставимо овим темпом да се од 10 до 12 хиљада особа вакцинише дневно у Београду, реална процена би била да бисмо врло брзо постигли колективни имунитет. Када говоримо о колективном имунитету, мисли се на проценат од 70 до 80 одсто грађана који имају имунитет због тога што су се вакцнисали или су прележали болест – рекао је први човек престонице.
 
Он је нагласио да је тешко прогнозирати када ћемо се вратити нормалном животу какав смо имали пре вируса корона, с обзиром на сталне мутације вируса у целом свету.

– Сматрам да морамо и даље да будемо веома опрезни и да се придржавамо епидемиолошких мера. Када се пролепша време, људи ће желети да буду у баштама кафића. Лично мислим да је отворен простор знатно безбеднији. У таквом простору постоји мања вероватноћа преношења вируса, али она и даље постоји, те из тог разлога не смемо да се опуштамо. Верујем да ћемо у затвореним просторима још дуго морати да будемо стриктнији када је реч о спровођењу и придржавању епидемиолошких препорука и мера. Надам се да ћемо у току лета моћи полако да примимо туристе, те да ћемо почети на одређен начин да се враћамо животу какав смо имали пре вируса корона – казао је Радoјичић.

Говорећи о привилегијама за вакцинисане грађане, он је додао да има на том пољу доста сегмената о којима се мора водити рачуна.

– Доста зависи од тога и како ће функционисати евентуално увођење ковид пасоша у свету, као и колико се тиме утиче на права људи који не желе или не могу да се вакцинишу. Мора да се води рачуна о томе, али и да се пошаље јасна порука да је вакцинација неопходна, те да они који нису вакцинисани могу да доведу људе из свог окружења у опасност. Аргументи на страни вакцинације су јасни, јер ако верујете у савремену медицину и пијете одређени лек, тешко да могу да разумем да не верујете у вакцину, с обзиром да и једно и друго пролазе исту процедуру провере. Неопходно је да се вакцинишемо ако хоћемо да победимо у овој борби – закључио је градоначелник.