петак, 16. април 2021.

Радојичић: Без културе сећања на историју нема будућности

Морамо да се сећамо наше историје, а „Дани Београда” су прилика да се од 16. до 19. априла подсетимо свих значајних догађаја за наш град, јер без културе сећања на историју нема будућности, рекао је градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић за РТС. Он је подсетио да је у току наше историје Београд рушен 44 пута, а историјски је познато да је на територији Београда било чак 115 ратова.

– Прошле године у ово време били смо под већим притиском пандемије и скромније смо обележили „Дане Београда”, а ове године ћемо се потрудити да на другачији начин, али уз поштовање свих епидемиолошких мера, обележимо и прославимо важне датуме за наш град. Обилазићемо музеје, имаћемо шетње на значајним маршрутама попут оне која ће пратити Мештровићеве споменике или оне којом се могу пратити сва архитектонска дела Јелисавете Начић, а потом и обилазак историјских знаменитости на Теразијама и старих београдских кафана. Такође ћемо имати водиче за посету Храму Светог Саве и споменику Стефану Немањи. Групе у музејима ће бити до 20 људи и строго ће се водити рачуна о епидемиолошким мерама – појаснио је градоначелник.

Како је рекао, ово је начин да домаћим туристима омогућимо различите програме и посете јер „иако мере полако попуштају, не смемо пренаглити”. Очекујем, додао је Радојичић, да ће се током лета туризам постепено будити у Београду.

– У оквиру опрезног попуштања мера јесте и она која се односи на такмичаре Београдског маратона, али још је рано да прогнозирамо епидемиолошку ситуацију у том тренутку, већ би требало да сачекамо и видимо како ће се она одвијати. Тренутно је број позитивних особа на вирус корона у паду, као и број пацијената у болницама, али мислим да је још увек рано за неко озбиљније попуштање мера и претерану релаксацију – нагласио је Радојичић.

Говорећи о почецима градње Новог Београда и изложби „Градитељи Новог Београда” која је уприличена тим поводом, Радојичић је рекао да је ова изложба добра прилика да се обележи моменат када је 200.000 људи организовањем радних акција почело да гради овај део града. 

– Овај период говори о заједништву и односу људи према Београду у том историјском тренутку. Важно је да се сећамо и негујемо такав однос према нашем граду и данас. Када људи учествују у градњи, онда они имају специфични однос према свом граду и свему што је урађено у њему. То што се догодило 1948. године је фасцинантно, као и то колико је људи на такав начин успело да изгради Нови Београд. Врло ме радује та изложба и скретање пажње на тај историјски период наше престонице – казао је градоначелник.

Поводом откривања споменика деспоту Стефану Лазаревићу, Радојичић је рекао да је у питању још једна значајна историјска личност које се сећамо на овај начин.

– Имамо Храм Светог Саве, споменик Стефану Немањи, а сада и споменик деспоту Стефану Лазаревићу и то је изузетно важно. У претходном периоду смо још више скренули пажњу на значајне историјске личности. Дакле, на Гундулићевом венцу ће 20. априла у 11 сати бити откривен споменик деспоту Стефану Лазаревићу. Свечана седница Скупштине града је данас, а додела награда града Београда биће уприличена 19. априла. Ове године ћемо доделити награде за ову и претходну годину, у бројним областима попут: књижевности, позоришног стваралаштва, филмског и телевизијског, ликовног и музичког стваралаштва, медицине, архитектуре и урбанизма, друштвених и хуманистичких наука, проналазаштва... Комисије су вредно радиле и верујем да су донеле правичне одлуке, те да ће најбољи у својим областима добити награде и статуу која је рађена по моделу споменика деспоту Стефану Лазаревићу – појаснио је Радојичић.

Говорећи о инфраструктурним пројектима у Београду, градоначелник је рекао да се Београд налази на површини од 320.000 хектара, те да увек има много значајних пројеката који се раде.

– Неки од најзначајнијих пројеката су Обилазница око Београда која се завршава, радови на решавању проблема канализације и фабрике отпадних вода Велико Село и колектор Ушће Нова. Имамо и бројне пројекте у општинама, а увек наглашавам колико је важан равномерни развој града. У Младеновцу се ради рециклажно двориште и центар који ће бити део концепта решавања и третмана отпада, имамо и велики пројекат везан за депонију у Винчи, решавамо питања „дивљих” депонија. У Барајеву се ради модерна спортска хала, пре неколико месеци на Вождовцу смо отворили савремен еколошки центар за производњу топлотне и електричне енергије. Много тога се ради и то ме радује, а без обзира на корону велики пројекти се реализују у континуитету, што је веома важно за Београд – рекао је Радојичић.

Он је навео и то да је важно наставити садњу стабала у граду, те да је у оквиру акције „Дрво за Београд” засађено више од 2.000 стабала и најавио да ће данас у 11 сати бити откривена камен-плоча којом се обележава садња 67 стабала јапанске трешње у облику олимпијских кругова, у сарадњи са Олимпијским савезом Србије, Јапанском пословном алијансом у Србији и амбасадом Јапана у Србији.