субота, 1. мај 2021.

Никодијевић положио цвеће на гроб Димитрија Туцовића

Председник Скупштине Града Београда Никола Никодијевић и председник Народне скупштине Србије Ивица Дачић положили су данас, поводом обележавања Међународног дана рада, цвеће на гроб Димитрија Туцовића на Новом гробљу у Београду, истичући да је стопа запослености у нашој земљи повећана, као и да је предузет низ корака на побољшању положаја радника.

Никодијевић је рекао да је питање радничких права и положаја радног народа универзално питање и да су само у зависности од историјског контекста и времена у ком живимо модификовани начини борбе и решавања проблема радника.

Додао је да је тренутно највећи приоритет и патриотизам у 21. веку пре свега очување постојећих и отварање нових радних места, као и подизање животног стандарда, односно просечне зараде.

– Управо због тога смо поносни на резултате које су Град Београд и Република постигли у 2020. години, која је била изузетно тешка и оставила је велике економске последице на читав свет услед пандемије вируса корона – рекао је Никодијевић.

Како је навео, према неким проценама, око 114 милиона људи у свету изгубило је посао током прошле године од чега, како је рекао, најмање њих у централној Азији и Европи, а нешто више у Северној Америци.

– Трудили смо се да нашу економију прилагодимо кризној ситуацији како бисмо сачували пре свега радна места и животни стандард људи – нагласио је Никодијевић.

Он је истакао да су управо због тога важне све инвестиције започете претходних година јер то, додао је, омогућава директан прилив страних инвестиција, отварање страних фабрика, већи број запослених и већи животни стандард за грађане Србије.

– У Србији смо са 10,4 одсто незапослености из 2019. године дошли на девет одсто у 2020. години, која је била изузетно тешка. Када је у питању територија Београда, у 2020. години повећан је број запослених али и просечна плата која је на крају прошле године износила 74.311 динара, што је за 6.171 динар више него у 2019. години, када није била криза – навео је Никодијевић.

Према његовим речима, реално повећање зараде је око 7,7 одсто. Имамо и повећање минималне цене рада у години кризе, али и повећање пензија од јануара 2021. године, тако да је економска активност у Србији и Београду сачувана.

– Успели смо да ову заиста кризну ситуацију превазиђемо на доста добар начин, боље него многе земље у нашем региону и остатку Европе. Првенствени циљ остаје борба за повећање животног стандарда грађана и Београда и Србије, отварањем нових радних места и повећањем просечних плата, али и пензија. Верујем да ћемо у томе успети. Настављамо даље са великим инфраструктурним пројектима, плановима за 2021. и 2022. годину, који су предуслов за све о чему сам говорио – закључио је Никодијевић.