субота, 8. мај 2021.

Традиционално у Старом двору обележен Дан Европе

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић и заменик градоначелника Горан Весић присуствовали су вечерас обележавању Дана Европе, које се према традицији одржава у Старом двору. Амбасадор и шеф Делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици и челници Града дочекали су званице, међу којима су били председник Републике Србије Александар Вучић, премијерка Ана Брнабић, бројни министри, представници амбасада, верских заједница, Града и Републике. 

Свечаност је почела химнама Европске уније и Србије, након чега су се присутнима обратили Фабрици и Вучић. 

Председник Србије је честитао свима Дан Европе, подсећајући да на исти дан обележавамо и Дан победе и слободе извојеване уз огромне жртве у Другом светском рату. 

– Европа припада свима нама, који не можемо од ње да узимамо само оно што нам се свиђа, а да никако не прихватамо оно што нам се не свиђа. Знам колико нама у Србији није лако када чујемо различите примедбе по питању Косова и Метохије, а није нам увек једноставно ни када чујемо критике из области владавине права. Али, уверио сам се да смо ми ти који нисмо имали довољно пажње нити посвећен приступ решавању горућих проблема из ове потоње области, због чега верујем да ћемо новим приступом, новом енергијом и снагом успети не само да променимо свој однос већ и да добијемо веће поштовање представника ЕУ за оно што радимо и о чему морамо да испоручимо резултате – навео је Вучић.

Председник Србије је нагласио да је тачно да је Европска унија највећи донатор, инвеститор и далеко најважнији трговински партнер нашој земљи. 

– Око две трећине свега што обавимо, свих послова, трговинских и услужних, још више се везује за наш однос са земљама ЕУ. То су чињенице – казао је Вучић.

Европу сматрамо својом кућом, поручио је Вучић, и зато желимо да јој дамо колико можемо доприносећи „миру и стабилности економским растом, регионалном сарадњом, идејама за бољи живот код нас и наших комшија”. 

Он је на крају захвалио свима на подршци коју дају Србији и поручио да како Европа рачуна на нас једнако тако и „Србија рачуна на Европу”. 

Фабрици је подсетио на тековине након Другог светског рата и Шуманове декларације, које се тичу мира и солидарности, просперитета и сигурности у Европи и које трају већ више од седам деценија. Осврнуо се и на нове изазове, нова правила и константну акцију коју захтевају европске државе, а последњи „стрес тест” јесте ковид-19. Европа је и током пандемије показала своје капацитете да реагује, оценио је Фабрици.  

– ЕУ је Србији највећи трговински партнер, највећи инвеститор и донатор. ЕУ је извор радних места и шанси, партнер за стратешка улагања у инфраструктуру, али и образовање, вештине и друштвени развој. Најважније, ЕУ је пуноправни партнер у вашој визији да будете део европске породице – рекао је Фабрици. 

Сем Фабрици и председник Александар Вучић симболички су посадили семе биљке у изложену инсталацију у Свечаној сали Скупштине града као знак „раста, солидарности и зелене агенде Европе”, након чега су обишли изложбу „Приче из Србије”.