среда, 9. јун 2021.

Никодијевић: Повећана привредна активност у Београду

Најважнија одлука на данашњој седници Скупштине града је ребаланс буџета, јер у односу на буџет који смо планирали почеком године имамо повећане приходе, рекао је председник Скупштине града Никола Никодијевић за канал „Вести” ТВ Пинк.

– С обзиром на то да смо заиста конзервативно планирали буџет за ову годину, оно што је јако добро јесте чињеница да се привредна активност у граду обавља на вишем нивоу од планираног и отуда и повећање у буџету, те тако имамо око пет милијарди више само од пореза на зараде, што је показатељ да расту и запосленост и просечне плате – казао је Никодијевић. 

Он је истакао да по ребалансу буџета укупна средства износе нешто више од 129 милијарди динара, што је 10 милијарди више него што је било планирано за ову годину.

– Наравно, најважније питање јесте како ће та средства бити утрошена, тако да највеће повећање имају урбанизам, саобраћај, образовање и дечја заштита. На овај начин моћи ћемо да опремамо локације за изградњу социјалних станова, одржавамо саобраћајнице и купујемо нову опрему, електронске уџбенике за ниже разреде, да наставимо са суфинансирањем деце у приватним предшколским установама, а треба поменути и повећана средства за пројекте из области заштите животне средине, спорта и друге. Готово сви секретаријати имаће већа средстава у односу на претходно планирана – казао је Никодијевић.

Председник градске скупштине казао је да ће на данашњој седници бити и план за Земун и Нови Београд на ком се радило током претходне три године.

– План је радио тим стручних људи. Његов обухват је заиста велики и видим да су грађани задовољни. Ту су и ребаланси јавних предузећа с обзиром на то да имају добро пословање, а једна од одлука тицаће се и београдских сплавова. Та област више од две деценије није системски уређивана и ово је први, општи документ у којем ће се дефинисати зоне постављања сплавова, које врсте делатности су дозвољене у њима, како треба у архитектонском смислу да изгледају ти објекти, коликих габарита и друга питања у вези са овом врстом објеката – казао је Никодијевић.