четвртак, 10. јун 2021.

Весић: Град Београд добија законска овлашћења да реши проблем буке

Заменик градоначелника Горан Весић учествовао је данас у јавној расправи у вези са Нацртом закона о заштити од буке одржаној у „Сава центру” и том приликом истакао да ће Град Београд користећи нова законска овлашћења моћи успешно да реши овај проблем. 

Весић је захвалио министарки заштите животе средине Ирени Вујовић јер је, како је рекао, препознала овај проблем и прва од свих реаговала. 

– Проблем буке постоји годинама и Град Београд је покушавао да га реши изменом законских прописа. Министарка Вујовић је била председник општине Савски венац, веома добро познаје Београд и зна да је проблем буке један од највећих проблема са којима се суочавамо. Овде су са нама управници стамбених зграда којима желимо да представимо наша практична решења и како мислимо да решимо овај проблем –  рекао је Весић.

Oн je нагласио да, када овај закон буде усвојен, сваки наш комунални милиционар имаће апарат којим ће на лицу места мерити буку. 

– Моћи ће на лицу места да упозори онога ко емитује буку, имаће могућност да затвори тај објекат или да одузме средства са којих се емитује бука и на тај начин ћемо, сигуран сам, брзо и практично користећи нова законска овлашћења решити проблем буке у Београду – прецизирао је Весић.

Он је додао да Град није против угоститељских објеката, те да они треба да раде јер запошљавају људе, али мора да постоји мера између њиховог рада и тога да људи морају нормално да живе, поготово ако се тај објекат налази у стамбеним зградама.

– Ми смо пре овог закона спровели акустично зонирање Београда, утврдили смо све изворе буке јер нису угоститељски објекти једини извор буке, рецимо за људе који живе поред ауто-пута то је ауто-пут. Ово је заиста велики корак за Београд и уједно доказ како наша земља полако постаје уређена земља у којој је квалитет живота људи важан – закључио је Весић.

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић је изразила задовољство што има прилику да управницима стамбених зграда у централним градским општинама  представи Предлог закона о заштити од буке. 

– У закону ћемо имати нова два члана која ће се односити на буку у угоститељским објектима. Свакако да ће то допринети квалитетнијем живот свих грађана. Оно што је предвиђено законским одредбама јесте то да ће стручне институције мерити буку, а та надлежност повериће се и Комуналној милицији. Биће проширена листа извора, предвиђена су сва документа и акциони планови који ће пратити закон који је на јавној расправи до 23. јуна. Очекујем да ће до тада стићи нове сугестије и квалитетнији предлози – рекла је Вујовићева.

Она је захвалила Граду Београду на квалитетним иницијативама које су уважене, а то ће свакако значити и за велике градове широм Србије где свакако постоје слични проблеми.   

У јавној расправи учествовали су градска секретарка за инспекцијске послове Соња Божовић, секретар за послове Комуналне милиције Иван Дивац, председник општине Стари град Радослав Марјановић и председник општине Врачар Милан Недељковић.