петак, 11. јун 2021.

Градоначелник Радојичић честитао Дан Русије амбасадору Боцан-Харченку

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић је данас, на позив амбасадора Руске Федерације у Србији Александра Боцан-Харченка, у амбасади ове земље писуствовао пријему поводом Дана Русије.

– Увек ми је велико задовољство када се сусретнем с нашим руским пријатељима, а данас је оно било још веће због тога што је прилика за окупљање била овако свечана. На Дан Русије, Руска Федерација обележава значајну прекретницу у својој историји и радује ме што сам амбасадору Боцан-Харченку могао лично да упутим честитке – рекао је градоначелник Београда.

Дванаести јун се као национални празник обележава од 1992. године у част усвајања Декларације о државном суверенитету којом је консолидована руска државност, када је и званично усвојено име – Руска Федерација.

Пријему су присуствовали највиши званичници Републике Србије са председником републике Александром Вучићем на челу и премијерком Аном Брнабић. Бројно свештенство Српске православне цркве, предвођено српским патријархом Порфиријем, такође су својим присуством увеличали свечану прославу Дана Русије.

Градоначелник је подсетио да се сарадња са Русијом остварује на бројним пољима, а истакао је и да је као лекар посебно поносан што је на Институту за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак” недавно почела производња вакцине „спутњик в”, додавши да је то велики успех Србије и знак огромног поверења које је Русија указала стручњацима из наше земље.

– Руски и српски народ су многоструко повезани. Заједнички су нам православна вера и словенски идентитет, а историја наших народа се током много векова често преплитала. Срби су одувек могли да рачунају на подршку Русије. Ту подршку ми Срби у овим не баш лаким временима осећамо, на чему смо им изузетно захвални, и због тога исказујемо дубоко поштовање. Руска Федерација ће увек имати искреног пријатеља у нама – закључио је градоначелник Радојчић.