уторак, 20. јул 2021.

Градоначелник Зоран Радојичић: Реализација пројекта вредног 16 милиона евра

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић и нови директор Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) за регион Западног Балкана и директор канцеларије ЕБРД-а у Србији Матео Коланђели потписали су данас у Старом двору Мандатно писмо (уговор о предфинансирању) о термалној рехабилитацији четири јавне зграде у Београду.

Наиме, реч је о зградама Хитне помоћи, Градске библиотеке, Студентске поликлинике и Стационара. Већина ових зграда су саграђене пре Другог светског рата, па је неопходно да Град унапреди ова здања и у погледу енергетске ефикасности.

– Радује ме што данас Београђанима доносим ову сјајну вест. Енергетска ефикасност четири јавне зграде ће у потпуности бити у складу са европским стандардима. Након реализације пројекта имаћемо значајне уштеде топлотне и електричне енергије од преко 50 одсто, док ће емисија угљен-диоксида бити смањена за више од 65 одсто – истакао је градоначелник Радојичић.

Он је захвалио Министарству рударства и енергетике, али и Министарству за европске интеграције на ангажовању у пројекту.

– Овај пројекат је део стратешког опредељења Београда да се развијамо као „зелени град” и уверен сам да Београд сигурним кораком иде ка том циљу – навео је градоначелник Радојичић.

Директор Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) за регион Западног Балкана и директор канцеларије ЕБРД-а у Србији Матео Коланђели je рекао да je, мада тек однедавно обавља нову функцију, веома добро упознат с интензивном сарадњом коју имају Град Београд и ЕБРД.

– Потписивање данашњег мандатног писма је полазна тачка, јер ЕБРД има жељу да додатно подржи Београд. Документ који смо данас потписали је платформа за јачање нашег ангажовања које ће Београђанима донети конкретни бољитак – рекао је Коланђели.

Овај пројекат је вредан 16 милиона евра, од чега је 11 милиона евра обезбеђено из бесповратних средстава Европске комисије, из Инструмента претприступне помоћи ЕУ (ИПА).

Потписивању су присуствовали и Меран Лукић, представник ЕБРД-а, и Соња Кућубић, подсекретар Секретаријата за инвестиције Града Београда.