четвртак, 22. јул 2021.

Градоначелник Радојичић уручио награде најбољима у акцији „За зеленији Београд”

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић присуствовао је завршној свечаности проглашења најлепше уређених зелених површина у Београду у оквиру акције „За зеленији град”, коју организује ЈКП „Зеленило – Београд”.

Догађају је присуствовао и главни градски урбаниста Марко Стојчић, као и секретар за културу Иван Карл.

Градоначелник је са директором Јавног комуналног предузећа „Зеленило – Београд” Слободаном Станојевићем уручио добитницима награде и том приликом подсетио на важност екологије и здраве животне средине.

– Велико ми је задовољство да учествујем у 18. финалу акције „За зеленији Београд” током којег ћемо доделити награде за најлепше уређене зелене површине у нашем граду. Награде ће бити додељене у седам категорија: Најлепша зелена површина око стамбене зграде, Најлепши балкон, Најлепша зелена површина угоститељског објекта, Најлепша зелена површина испред пословног објекта, Најлепше уређено школско двориште, Најлепше уређено двориште предшколске установе и Најлепша окућница, а биће додељене и специјалне награде – рекао је Радојичић.

Он је истакао да је важно да из године у годину имамо све више људи који чине Београд лепшим и зеленијим градом.

– На овај начин се показује да су лепота града и еколошки капацитет, који резултирају здравијом животном средином, веома уско повезани. Град Београд и Јавно комунално предузеће „Зеленило – Београд” су веома посвећени свом послу и у претходном периоду уредили смо чак 350 локација у нашем граду. Током 2019. године у ту сврху издвојено је око 510 милиона динара, док је тај износ у 2020, која је била посебно тешка због епидемије ковида-19, био 330 милиона динара. Град Београд током ове године активно ради на уређењу 13 локација у нашем граду. Сређујемо зелене површине, дечја игралишта, пешачке стазе, теретане на отвореном. Уређењем ових локација повећавамо зелене површине које ће свакако значајно унапредити квалитет живота, како у естетском тако и у еколошком смислу – додао је градоначелник Радојичић.

У Београду се тренутно уређују два дечја игралишта и зоне за миран одмор код Блока 21 на Новом Београду, а поред тога се раде и нова дечја игралиштима у улицама Канарево брдо и Браће Јерковић.

Према његовим речима, ово је пример да Град Београд, али и свако од нас појединачно доприноси лепшем и здравијем Београду.

– Радује ме чињеница да све више суграђана обраћа пажњу на овај аспект уређења града и побољшања квалитета животне средине. Честитам свим добитницима, али и учесницима ове акције. Питање здраве животне средине је све важније из године у годину и све више Београђана препознаје важност ове теме. Можемо да видимо колико труда су уложили награђени појединци и институције, али исто тако видим да су и они који нису добили награде такође дали све од себе да наш град учине лепшим и бољим за живот и хвала им на томе. Велику захвалност дугујемо и Јавном комуналном предузећу „Зеленило – Београд” и свим запосленима, јер они ипак  највише раде на унапређењу зеленог аспекта у нашем граду – закључио је Радојичић.

Директор ЈКП „Зеленило – Београд” Слободан Станојевић је рекао да запослени у предузећу, на чијем је челу, заслужују све похвале јер, како је истакао, њихов рад оплемењује Београд.

– Током последњих година наш град је добио много тога новог, попут хиљада и хиљада нових садница на стубовима јавне расвете и неколико километара зелених зидова. Прво смо јавно предузеће у Србији које на организован и систематичан начин третира биолошки отпад од којег добија производ – компост. Живимо за овај град и у текућој години, која је такође била турбулентна, успели смо да анимирамо око 400 суграђана који су учествовали у овој акцији. Сви они су победници – рекао је Станојевић.