петак, 30. јул 2021.

Весић упутио Влади предлог измене Закона о планирању и изградњи

У име Скупштине Града Београда упутио сам предлог за хитну измену три члана Закона о планирању и изградњи, како би се обезбедила сигурност грађанки и грађана, односно заштита њихових живота и имовине, с намером да се у будућности предупреде сличне или исте ситуације какве су се догодиле 2008. године када је срушена зграда у Дубљанској улици, као и пре неколико недеља када је срушена зграда у Видовданској улици, рекао је Горан Весић гостујући у јутарњем програму Студија Б.

– Београд је предложио да се после члана 149. дода нови члан 149а, у којем се предвиђа обавеза инвеститора да пре пријаве радова, односно почетка изградње, прибави полису осигурања објекта у изградњи од свих ризика и осигурања од одговорности према трећим лицима и стварима трећих лица, полису осигурања од професионалне одговорности прибављене од извођача радова, као и полису осигурања од професионалне одговорности прибављену од стручног надзора. То значи, да преведем на „српски језик”, да више нико неће моћи да почне да гради док не обезбеди осигурање за све суседне објекте. Уколико се деси било каква штета на објектима поред градилишта, власници тих објеката је наплаћују из полисе осигурања – рекао је Весић.

Он је додао да Град Београд предлаже да се измени и члан 158. у којем се предвиђа обавеза инвеститора да пре добијања употребне дозволе поднесе „доказ да је у току извођења грађевинских радова поступано са отпадом од грађења и рушења у складу са прописима који регулишу област управљања отпадом”. 

– То значи да је свако ко гради дужан да грађевински отпад предаје овлашћеним оператерима на депонијама које су за то одређене, а не као до сада, наиме поједини инвеститори су у спрези са фирмама које су правиле „дивље” и нелегалне депоније по читавом граду – рекао је заменик градоначелника Београда Горан Весић.