петак, 30. јул 2021.

Весић: Обреновац добио најмодернију школу у граду

Заменик градоначелника Београда Горан Весић обишао је данас новоизграђени део ОШ „Јован Јовановић Змај” у обреновачком насељу Звечка. Догађају је присуствовао председник општине Обреновац Мирослав Чучковић, као и директорка ове школе Вера Ђорђевић. Весић је оценио да је ова школа најмодернија у граду и да је веома срећан што такве школске објекте добијају приградске општине. 

– Ђаци који овде буду похађали наставу, а њих има 236, имаће најмодернију школу у складу са свим стандардима било које земље Европске уније. Школа је толико велика да би могла да прими и више ученика и за то смо спремни – рекао је Весић.

Заменик градоначелника је нарочито истакао чињеницу да у Обреновцу више нема ниједног школског објекта без фискултурне сале, што у појединим централним градским објектима није случај. То је циљ који је задао председник општине и сада је тај посао завршен нешто сопственим средствима, а делимично уз помоћ Града и Републике, чиме је показано колико се води рачуна о деци и будућности, додао је Весић. 

Весић је најавио и да ће од 15. августа школе почети да обавештавају родитеље о преузимању бесплатних таблета.

– Девојчице и дечаци трећег, четвртог, петог и шестог разреда, њих 67.592, добиће таблете који ће имати картицу са бесплатним, основним пакетом интернета и код за коришћење дигиталних уџбеника. То је права револуција јер то немају деца ни у Паризу, Берлину, Бечу. Такође, скоро седам хиљада наставника и учитеља добиће од Града бесплатне лаптопове, тако да смо потпуно припремили и ове ученике и њихове наставнике за дигиталну наставу – истакао је Весић, подсећајући да ће нови закон о уџбеницима предвидети обавезу да сви издавачи имају и дигиталне верзије уџбеника. 

Весић је рекао да ће таблети ове године бити додатно средство.

– Таблети ће веома брзо постати и основно средство образовања, а то је и разлог што смо се определили и за набавку лаптоп рачунара за наставнике. Таблети су сви осигурани и родитеље неће коштати ниједан динар. Свако оштећење плаћа осигурање, а после три године они постају власништво родитеља, тако да ће моћи да их користе и друга деца, а са њих може да се иде само на сајтове које је прописало Министарство образовања – подсетио је Весић.

Фондација за младе таленте ће расписати конкурс од 15. августа до 15. септембра на који ће моћи да се јаве сви родитељи чија деца похађају први и други разред. Уз потврду из школе да им деца похађају ове разреде и прецизирање које уџбенике користе моћи ће онлајн да конкуришу, након чега ће на свој жиро-рачун добити онолико новца колико четири основна уџбеника коштају. То ће бити око шест хиљада динара, у зависности од издавача, прецизирао је Весић. 

– То ће бити помоћ Града и мислим да је важно да се на овај једноставан начин искористи та помоћ – поручио је заменик градоначелника, истичући да око 34 хиљаде деце похађа ова два разреда на територији Београда. 

Тако ће Град Београд за скоро 102 хиљаде обезбедити директну помоћ, на шта је Весић веома поносан.

– Улажемо у образовање деце и спремамо их за живот у 21. веку, који неће бити могућ без дигитализације. Истовремено, улажемо у боље услове рада и техничку опремљеност учитеља и наставника, који имају посебно значајну улогу у животу сваког детета – поручио је Весић.  

Председник општине Обреновац Мирослав Чучковић истакао је да су у току припреме и обнова свих образовних институција како би се што боље припремили за наступајућу школску годину.

– Уназад неколико година имали смо среће да сваке године отворимо неки нови објекат, а ове године ће бити два, и то обданиште у Белом пољу и објекат у Звечкој. Мислимо да је то прави начин да породице и млади остану на селу, да се не селе сви за Београд или изван граница Србије, јер ће овде заиста имати модерно, европско образовање. Уз таблете које обезбеђује Град Београд, заиста ће образовање бити на нивоу свих европских градова и ово је још један у низу пројеката који показује да је Обреновац постао локомотива развоја Београда. Не прође ниједна недеља да се нешто ново не започне, па ће тако већ у среду почети изградња канализације у целом Белом пољу, што такође финансира Град Београд. Ми ћемо све циљеве које су грађани тражили од нас ове године испунити – рекао је Чучковић.

Директорка ОШ „Јован Јовановић Змај” Вера Ђорђевић истакла је да ће овај објекат бити веома модеран и прави пример школе за 21. век.

– Овде тренутно има 236 ученика, али надамо се да ће већ од почетка школске године број ђака бити већи. Са оваквом фискултурном салом стали смо у ред са свим другим школама, а ту је и осам нових и четири комплетно реновиране учионице. Све је ново, ученике чека диван објекат и спремно чекамо 1. септембар и нове победе – истакла је директорка школе.

Обреновац ће, иначе, до краја године бити прва београдска општина у којој ће свака кућа имати воду. Такође, имаће и комплетну канализацију јер се у Обреновцу ради једна од пет фабрика за прераду отпадних вода у граду. Следеће године добиће и пијацу и бити повезан са Сурчином БГ возом, који ће ићи у шпицу на сваких 12 до 15 минута до центра града, а на 40 до 45 минута ван шпица. Уз ауто-пут Милош Велики и развој других саобраћајница, све ово најбоље говори о томе како се развија Обреновац, истакао је Весић.