недеља, 1. август 2021.

Весић: Настављамо политику којом дајемо предност бициклистичком и пешачком саобраћају

Заменик градоначелника Београда Горан Весић рекао је гостујући на ТВ Пинк да је Град Београд донео одлуку да одвоји 10 милиона динара како би се 2.000 грађана пријавило за субвенције за куповину бицикала.

– Тендер расписујемо сутра, у понедељак, имамо рок од 15 дана за избор невладине организације која ће бити наш партнер, јер субвенције не могу да иду директно из буџета. Потом ће за 20 дана бити расписан конкурс на који ће грђани моћи да се јаве и добију субвенцију. Услов је да је бицикл произведен у Србији, да има сертификат Привредне коморе Србије да је домаћа производња. Наши бицикли коштају између 20 и 30 хиљада динара и то значи да ћемо субвенционисати петину или шестину вредности једног двоточкаша – истакао је Весић.

Према његовим речима, ово је наставак политике којом дајемо предност бициклистичком и пешачком саобраћају.

– У граду смо урадили преко 30.000 метара квадратних пешачких зона и око 30 километара бициклистичких стаза. План је да у наредних пет година урадимо скоро 100 километара бициклистичких стаза. Предложили смо да се уведе појам бициклистичко-пешачке улице, како би предност имали пешаци и бициклисти. Тражили смо и измену Закона о безбедности саобраћаја да се дозволи коришћење жутих трака бициклистима и мотоциклистима ван шпица – истакао је Весић.

Како је рекао, у оквиру „Паркинг сервиса” имамо скоро 5.000 бицикала који се налазе у нашим гаражама, највише на Ади Циганлији, затим код СЦ „Милан Гале Мушкатировић”, у пешачкој зони Обилићев венац и на Зеленом венцу.

– Грађани када се паркирају и плате паркинг имају право на бесплатно коришћење четири бицикла, два за одрасле, два за децу. Тако стимулишемо коришћење бицикала. Ове године ћемо почети и да постављамо јавне бицикле, 150 станица са по десет бицикала на свакој. Грађани ће на свакој моћи да узму бицикл и да га врате на некој другој – истакао је Весић.

Весић је рекао да је Град Београд променио одлуку којом је омогућено грађанима да, када сами раде лифтове и фасаде, плаћају на десет година уместо на досадашње три.

– То ће омогућити да људи имају ниже рате и уђу у процес замене лифтова. Осим тога, у октобру ћемо издвојити 100 милиона динара како би учествовали са десет одсто у замени лифтова. То значи да стамбене заједнице које се буду пријавиле на наш конкурс, који ће бити расписан у октобру, могу да конкуришу и од Града ће моћи да добију десет одсто, а остатак ће плаћати на десет година. Све ће се наплаћивати преко „Инфостана”. То омогућава да грађани уз помоћ Града лакше уђу у процес замене лифтова. Сличан пројекат спремамо и за фасаде. У Београду смо до сада урадили више од 560 фасада, које су под заштитом Завода за заштиту споменика. Наредних дана ћемо представити пројекат уређења око стотину фасада. Сада припремамо позив стамбеним заједницама, за зграде које нису под заштитом, где ће Град одвојити 200 милиона динара, давати двадесет одсто и омогућити грађанима да плате разлику на десет година. Позивам стамбене заједнице да се припреме, учествују у позивима Града Београда – навео је Весић.

Замник градоначелника је рекао да гласање за изглед метроа траје до 15. септембра и да за сада води предлог број 3 – „Слобода”.

– До сада је гласало око 20.000 грађанки и грађана, а овај предлог има нешто више од 38 одсто гласова, иза њега је предлог „Сигурност”, који има 36 одсто гласова. Све се припрема да почетком новембра почнемо са изградњом метроа. Почињемо са изградњом депоа на Макишком пољу, прва линија дуга је 21 километар, има 21 станицу, почиње на Макишком пољу, а завршава на Миријеву. Друга линија почиње на Железничкој станици Земун и такође иде до Миријева. Да бисмо добили метро, потребна је била политичка воља и подршка државе. Желим да захвалим председнику Александру Вучићу који је стао иза пројекта београдског метроа. Држава је обезбедила 4,6 милијарди евра, буџет Града је највећи у историји – 1,2 милијарде и јасно је да без подршке председника и Владе Србије овај пројекат не бисмо могли да остваримо – рекао је Весић и позвао грађане да учествују у гласању за изглед метроа.

Када је реч о таблетима за београдске основце, Весић је истакао да ће 67.592 деце добити таблете.

– Мислим да је примерено и добро да београдска деца имају таблете. То немају деца у Риму, Паризу, Лондону. Верујем у такав Београд и док сам део тима који води Београд, трудићу се да београдска деца имају све најбоље. Од 15. августа родитељи деце од трећег до шестог разреда добиће позив од школе и моћи ће да преузму таблете или у школама или у општинама, ту ће потписати реверс и добиће таблете тешке око 300 грама. Таблети ће имати 32 гигабајта меморије, сваки ће имати картицу Телекома са бесплатним интернетом, осигурани су и после три године постају власништво родитеља. Сви ће уз таблет добити и код за дигиталне уџбенике. За децу првог и другог разреда, Град Београд је донео одлуку да купи четири основна уџбеника из српског, математике, света око нас и страног језика. Вредност тих уџбеника је око 6.000 динара. Ми ћемо 15. августа расписати конкурс преко Фондације за младе таленте и сви родитељи ће се са потврдом из школе у коју је дете уписано у први или други разред пријављивати и у року од неколико дана биће им уплаћен новац. То значи да ће сваки родитељ добити око 50 евра за књиге – тако им помажемо да лакше купе уџбенике за своју децу – закључио је Весић.