субота, 11. септембар 2021.

Весић: Остварићемо план да се до краја године са дивљих депонија однесе 8.000 кубика отпада

Заменик градоначелника Горан Весић учестовао је данас у акцији чишћења дивље депоније у Крњачи заједно са представницима Секретаријата за заштиту животне средине и радницима ЈКП „Градска чистоћа”. У акцији је учествовао и секретар за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и координацију односа са грађанима Дарко Главаш.

Весић је том приликом рекао да се на територији града Београда данас чисти шест дивљих депонија. 

– Чистићемо и сутра, то радимо сваког викенда и са ове дивље депоније у Крњачи, Рева 1, однећемо око сто кубика грађевинског и комуналног отпада – рекао је Весић.

Он је подсетио да је планом Града Београда за 2021. годину предвиђено да се однесе око 8.000 кубика отпада са различитих локација. 

– Од 2014. године однели смо око 90.000 кубика отпада са дивљих депонија, али, нажалост, кад год очистимо неку дивљу депонију она се поново појави јер њих стварамо ми Београђанке и Београђани. Зато морамо да радимо више на подизању свести грађана – нагласио је Весић.

Осим што чистимо депоније, морамо да порадимо на промени законских прописа како дивље депоније више не би настајале, навео је он. 

– Зато је Град Београд предложио измену Закона о планирању и изградњи према којој пре добијања употребне дозволе инвеститор мора да покаже доказ о кретању грађевинског отпада. Такође ћемо тражити измену закона тако да онима који камионима остављају отпад и праве дивље депоније ти камиони буду одузети – рекао је Весић.

Он је нагласио да је у Београду доста урађено када је у питању заштита животне средине.

– У септембру почиње изградња фабрике за прераду отпадних вода у Великом селу која покрива 1,5 милиона људи, кроз кинески аранжман радимо две фабрике за прераду отпадних вода, у Остружници и Обреновцу. Остаје нам да урадимо још две, у Батајници и Гроцкој. На тај начин решавамо проблеме који се нису решавали деценијама – рекао је заменик градоначелника и подсетио да у Саву и Дунав сваке године сипамо количину фекалија која је једнака запремини 60.000 олимпијских базена.

Весић је рекао да ће у октобру бити расписан тендер за изградњу канализације на левој обали Дунава, а недалеко се ради и фабрика за прераду отпадних вода која ће сву ту канализацију у чистом облику враћати у Дунав. 

– Ово је право време да решавамо ове проблеме, сада када смо економски снажни и имамо новца за то. Ову земљу смо наследили и треба да је оставимо потомцима – рекао је Весић.

Градска секретарка за заштиту животне средине Ивана Вилотијевић је рекла да данас, поводом Светског дана чишћења, Град Београд заједно са Секретаријатом за заштиту животне средине и ЈКП „Градска чистоћа” учествује о овој акцији.

– Ово је јавна својина града Београда и оно што можемо је да са својих јавних парцела уклонимо отпад који се у том тренутку ту налази, што није могуће уколико се налази на приватним парцелама. За чишћење дивљих депонија Град је у последњих шест година издвојио из буџета близу 130 милиона динара – рекла је Вилотијевићева.