недеља, 12. септембар 2021.

Градоначелник Радојичић: Дух „Ермитажа” у Београду

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић састао се, у оквиру посете Санкт Петербургу чији је повод потписивање Споразума о сарадњи између Града Београда и Владе Санкт Петербурга, са Георгијем Виленбахом, замеником директора Музеја „Ермитаж” и председником Хералдичког већа при Председништву Руске Федерације.

– Београд је град који је препознатљив по много чему, а између осталог је познат и као културна престоница Југоисточне Европе. Будући да је потписаним споразумом предвиђена сарадња и у области културе, из Београда смо кренули са идејом да се сусретнемо са руководством овог величанственог музеја и водимо разговоре у циљу реализације конкретних пројеката – рекао је градоначелник Радојичић.

Прва колекција овог музеја датира из осамнаестог века, из времена царице Катарине II, а од средине деветнаестог века је отворена за јавност. За више од два и по века музеј је прибавио више од три милиона уметничких и историјских експоната, што га чини једним од највећих и свакако најзначајнијих светских музеја.

У част градоначелника, руководство „Ермитажа” је уприличило обилазак најчувенијих експоната овог музеја.

– Хвала руководству „Ермитажа”. Велико ми је задовољство што сам уз врсног познаваоца уметности, нашег домаћина, погледао нека од ремек-дела светске уметности. Обилазак је потрајао дуже него што је првобитно планирано, јер су уметничка дела која овај музеј поседује заиста фасцинантна. Стога ме веома радује што ће се дух „Ермитажа” осетити и у Београду – истакао је градоначелник.

Резимирајући посету и састанак у Музеју „Ермитаж”, градоначелник Радојичић је изјавио да су разговарали о најбољем начину да се Београђанима приближи део културно-историјског богатства овог музеја.

– Сагласили смо се са предлогом домаћина да организујемо Дане Ермитажа у Београду. Заједнички ћемо радити на томе да ову нашу жељу и договор реализујемо у догледно време. Ово ће свакако бити врхунски културни догађај за све љубитеље уметности у нашем граду. Уверен сам да ће излагање дела огромне збирке „Ермитажа”, ненадмашне по својој бројности, у Београд привући и бројне посетиоце из региона – истакао је градоначелник Радојичић.