среда, 15. септембар 2021.

Отворена манифестација „Дан традиције” у центру Београда

Заменик градоначелника Горан Весић отворио је данас манифестацију „Дан традиције” која је почела свечаним дефилеом кроз Кнез Михаилову улицу. Манифестацији су присуствовали помоћник градоначелника Александар Марковић и директор Дечјег културног центра Драган Марић.

Свeчaну пoвoрку чинили су члaнoви културнo-умeтничких aнсaмбaлa из цeлe Србиje, кojи су мaшући српским зaстaвицaмa прoшeтaли oд плaтoa испрeд Библиoтeкe грaдa Бeoгрaдa дo крaja Кнeз Mихaилoвe улицe, гдe je пoтoм уприличeн цeнтрaлни дeo мaнифeстaциje.

Прва манифестација „Дан традиције”, коју организују Дечји културни центар Београд и Удружење кореографа народних игара Србије, у сарадњи са Туристичком организацијом Србије и Туристичком организацијом Београда, одржава се на Дан српског јединства, слободе и националне заставе.

Весић је истакао да се, у оквиру прославе Дана српског јединства, слободе и националне заставе која се организује у Републици Србији и Републици Српској, организује читав низ програма и манифестација.

– Ове године покренули смо манифестацију „Дан традиције” која је намењена деци. Тог дана малишани облаче ношње и играју игре својих предака. Славимо нашу традицију, историју и културу. Сигуран сам да ће ова манифестација постати традиционална – рекао је Весић који је захвалио Дечјем културном центру на овом пројекту и на промоцији наше традиције, али и на развоју стваралаштва код деце.

Директор ТОБ-а Миодраг Поповић је рекао да је данашњи догађај значајан, те да смо дуго година традицију схватали на другачији начин.

– Ми се овде ослањамо на вишевековну традицију, па и на туризам. ТОБ има мисију да развија, промовише туризам Београда и наше лепе Србије, али има и задатак да све нас у Београду образује. Наша деца ће ту традицију да наставе и зато ми је и част што сам овде и што деци можемо да понудимо награде и охрабримо њихов даљи рад – истакао је Поповић.

У централном програму учествовали су глумци, певачи, дечји хорови и фолклорни ансамбли као што су Уметнички центар „Талија”, КУД „Лира”, КУД „Димитрије Туцовић”, Хор ДКЦБ, вокална група Бистрик, Пеђолино, Бранко Коцкица, Бода Нинковић, КУД „Јана”, КУД „Батајница”, Балетска школа „Лујо Давичо”. Програм је водила Леонтина Вукомановић.

Увод у манифестацију „Дан традиције” је наградни конкурс за децу и младе „Бирај Србију”. Деца и млади узраста од пет до 14 година имали су прилику да кроз уметничке медије дочарају природне лепоте, културу и традицију своје земље. Најуспешнији су освојили ваучере за путовање по Србији за себе и своју породицу, породични ручак у београдском ресторану, вожњу хеликоптером изнад Београда, разгледање Београда из отвореног туристичког аутобуса, ранчеве, књиге и друге вредне награде.