недеља, 10. октобар 2021.

Весић обишао насеља Умчари, Живковац и Камендол у општини Гроцка

Заменик градоначелника Београда Горан Весић обишао је данас својом покретном канцеларијом насеља Умчари, Живковац и Камендол у општини Гроцка и разговарао са грађанима о свим проблемима са којима се сусрећу у свакодневном животу. Догађају су присуствовали чланица Градског већа Тања Поповић, секретар за јавни превоз Јовица Васиљевић, секретар за привреду Милинко Величковић, председник општине Гроцка Драган Пантелић, директор ЈКП „Београд-пут” Иван Тејић, као и представници других градских предузећа. 

Весић је рекао да насеља која је данас обишао припадају јужном делу Гроцке, а да највећи проблем тог дела ове општине представља водоснабдевање.

– Због тога је најважнија вест коју сам данас саопштио грађанима да ће до краја новембра бити расписан тендер за изградњу шесте и седме етапе регионалног водовода Макиш–Младеновац. Што се Гроцке тиче, радови у Ритопеку су сада већ при крају, па би до краја новембра требало да буде пуштена вода. Радови на изградњи одвојака за Гроцку и Врчин су у току и преостаје расписивање тендера за последњи део који ће обухватити Умчаре, Пударце, Дражањ, Камендол и Живковац. Када посао око тендера буде завршен, очекујем да ћемо у првом или другом месецу следеће године добити извођача радова, док ће изградња трајати 18 месеци. На тај начин ћемо коначно решити проблем водоснабдевања у општини Гроцка. Када сам 2013. године преузео функцију у Граду Београду, код Зучке капије затекао сам потпуно затворен и прекинут водовод, што је требало да значи да је неко одлучио да Гроцкој, Младеновцу и Сопоту вода није потребна. Од тада смо урадили велики посао како би регионални водовод Макиш–Младеновац био завршен – рекао је Весић. 

Он је додао да је договорено да у насељу Умчари почне изградња вртића, коју ће финансирати Град Београд. 

– За изградњу вртића потребно је око 25 милиона динара и Oпштина већ наредне седмице може да распише тендер. Разговарали смо и о другим проблемима, попут санације одређених улица, због чега ће ЈКП „Београд-пут” изаћи на терен и направити анализу надлежности, јер су неке улице у надлежности Града, а неке у надлежности Oпштине. Видећемо након тога шта може да се уради током остатка текуће, а шта следеће године. Постоје одређени проблеми везани за железницу у насељима Умчари и Дражањ, о чему ћемо разговарати са руководством „Железница Србије”. Мислим да је разговор са грађанима био изузетно продуктиван и да смо практично све проблеме „ставили на сто” и разговарали о томе шта можемо да решимо. Били су присутни и грађани из Дражња, које сам обавестио да већ у наредних седам до 10 дана почиње реконструкција Улице Народног фронта. У питању је улица дужине 1,2 километра, а биће урађени тротоари, као и бетонски канали. То ће решити дугогодишњи проблем који датира од претходне реконструкције, која није урађена како треба. Такође, у Умчарима ће зграда која је била предвиђена за фабрику воде, а која се неће користити јер се гради водовод, бити претворена у затворену пијацу и општински услужни центар где ће бити и градских и републичких шалтера како би људи ту решавали проблеме са којима се сусрећу – истакао је Весић. 

Према његовим речима, главна вест за становнике насеља Живковац је реконструкција истуреног одељења ОШ „Мића Стојковић”. 

– Школа је у веома лошем стању, а реконструкцију ће радити Општина. Град Београд ће за реконструкцију школе обезбедити девет милиона динара већ следеће недеље. Пројекат је завршен и Општина може одмах да распише тендер, изабере извођача и крене са радовима. Када је у питању изградња водоводне мреже, овде је неопходно да се прво уради секундарна мрежа како би се насеље 2023. године прикључило на регионални водовод Макиш–Младеновац. Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда ће расписати посебан тендер за секундарну водоводну мрежу у Живковцу, а вредност радова је око 45 милиона динара. На тај начин ово насеље ће моћи да се прикључи и користи техничку воду из насеља Умчари. Коначно, када регионални водовод буде завршен, пијаћа вода ће стизати секундарном мрежом из Макиша. Постоји и један проблем који је у надлежности Општине Смедерево, о чему ћу причати са руководством те Општине. У питању је 650 метара пута који је важан за становнике овог дела Београда, али је у надлежности Општине Смедерево – рекао је Весић. 

Говорећи о насељу Камендол, Весић је истакао да је одвојен новац из буџета како би се уредила месна амбуланта. 

– То је тражила Општина, а Град је обезбедио новац. Колико сам разумео, за то је такође урађен пројекат. Разговарали смо и о БГ возу, како би Општина Гроцка могла да „уђе” у пројекат иако то није било предвиђено. Гроцка је једина приградска општина која није била обухваћена тим пројектом, а железничка пруга већ постоји – додао је Весић.

Он је истакао да приликом разговора са грађанима, посредством покретне канцеларије, жели да „пробуди” и друге институције како би се одређене ствари побољшале и повећао квалитет живота грађана.

– Све то није могуће уколико немамо директну комуникацију и уколико нисмо упознати са проблемима с којима се људи сусрећу – закључио је Весић.