понедељак, 11. октобар 2021.

Весић: Отварање вакциналних пунктова у тржним центрима прави потез

Заменик градоначелника Београда Горан Весић и секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић обишли су данас новоотворени вакцинални пункт у ТЦ „Ушће”, чиме се наставља процес вакцинације у Београду.

Весић је рекао да ће овај пункт данас радити од 9 до 17 сати, а сваког дана од 12 до 20 сати, јер у то време највише људи долази у тржне центре.

– Овде смо прошли пут вакцинисали скоро 15.000 људи, што говори да је отварање оваквих пунктова у тржним центрима прави потез. Наша стратегија у Београду је да понудимо људима вакцинацију тамо где живе, раде и где се налазе. Не могу сви у сваком тренутку да дођу до дома здравља и зато су ови пунктови добар начин да се људи брзо и лако вакцинишу – истакао је Весић и подсетио да је већ отворен вакцинални пункт у ТЦ „Галерија”.

Према његовим речима, закључно са јучерашњим даном у Београду је вакцинисано готово 59 одсто пунолетног становништва, што је око 815.000 људи. Ревакцинисаних је око 57 одсто, што је 785.000 грађана, а трећом дозом вакцинисано је око 16 одсто или готово 220.000 грађана.

– То је сјајан резултат, најбољи у Србији, али није довољан. Треба нам још око 200.000 вакцинисаних како бисмо постигли колективни имунитет или да као Данска, која има 85 одсто вакцинисаних, укинемо све мере. Позив грађанкама и грађанима Београда је да се вакцинишу. Осим тога, организујемо вакцинацију и по радним организацијама. Свакој фирми која буде имала више од 50 људи који желе да се вакцинишу, то ће бити омогућено. Наш аутобус од среде поново креће јер је то једина добра и могућа стратегија. Верујемо да ће се људи одазвати јер другог излаза из ове ситуације немамо. Имамо довољно вакцина и свако може да прими вакцину коју жели – нагласио је Весић и додао да је према подацима „Батута” више од 90 одсто преминулих од вируса корона невакцинисано, а преко 80 одсто је хоспитализовано.

Весић је навео да је на Кризном штабу предлагао одређене мере стимулације, те да је речено да би то било добро да се уради на нивоу читаве државе.

– Спремни само да у томе дамо свој допринос и мислим да је то важно. Рецимо, када се вакцинишете у Њујорку, тога дана добијете бесплатну карту за метро, а неке бенефиције су давали и у Лондону и Москви, тако да смо спремни да обезбедимо попусте како бисмо људе мотивисали да се вакцинишу. Ту одлуку мора да донесе Кризни штаб, односно да се направи нека наградна игра или друга стимулација и сигуран сам да то може да помогне. Још у марту сам предложио да Град позитивно стимулише оне који су вакцинисани, понудио сам попуст на рачуне „Инфостана”, попусте за карте за позориште, биоскопе, градски превоз, за оно што Град даје и тада је речено да са тим треба да сачекамо. У априлу сам Кризном штабу пренео понуду власника ноћних клубова да су спремни да у клубове приме само вакцинисане и мислим да би то помогло. На све догађаје које је током лета организовао Град могли су да уђу само вакцинисани или са PCR тестом – појаснио је Весић.

Градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић навела је да вакцинални пунктови постоје у свим домовима здравља и подсетила да се велики пункт за вакцинацију налази у Хали 7 Београдског сајма. На свим овим пунктовима омогућена је вакцинација без заказивања и пријављивања. На данас отвореном пункту у Тржном центру „Ушће” заинтересовани грађани могу да приме вакцине „синофарм” и „фајзер”.

– Грађани веома добро реагују на овакву врсту пунктова, а томе у прилог говори податак да је за само четири дана на вакциналном пункту ТЦ „Галерија” већ вакцинисано више од 700 људи. Важно нам је да и даље омогућимо свим грађанима да им пунктови за вакцинацију буду доступни на сваком месту. Позивам да нам се обрате сви који желе да мобилни аутобус дође у њихово место или до њиховог предузећа – истакла је Станисављавићева.

Она је додала да је веома важно да ни у једном тренутку нису заборављене ни особе са инвалидитетом, те да им је посвећена посебна пажња.

– Екипе домова здравља су више од 20.000 пута излазиле на терен и вакцинисале људе у њиховим домовима, што је наравно могуће и даље. Особе са инвалидитетом које треба да приме трећу дозу или још увек нису примиле прву дозу вакцине, могу да се обрате домовима здравља јер патронажне службе излазе на терен и вакцинишу наше суграђане – истакла је Наташа Станисављевић.

Невена Мартиновић, PR менаџер ТЦ „Ушће”, изјавила је да је ово други пут како је суграђанима омогућена вакцинација у овом тржном центру.

– ТЦ „Ушће” дневно окупља више десетина хиљада грађана и зато имамо обавезу према свима да се понашамо друштвено одговорно. На овај начин грађани ће процес вакцинације моћи да заврше веома брзо. Надамо се да ћемо се ускоро вратити нормалном току живота и пословања. Обезбедићемо и додатне ваучере за куповину и надам се да ће то бити додатни стимуланс да се људи вакцинишу – истакла је Невена Мартиновић.