среда, 13. октобар 2021.

Нови објекат на Врачару за смештај лица без крова над главом

Додатни објекат у Проте Матеје за смештај лица без крова над главом почиње са радом од сутра, 14. октобра, најавила је градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић.

Обилазећи нови простор, Станисављевићева је подсетила да објекат у Кумодрашкој улици има капацитет од 104 места, а да је на смештају тренутно 56 корисника.

– Због пандемије вируса корона морамо да водимо рачуна о свим епидемиолошким мерама и максималном броју корисника који могу да буду у одређеном објекту. С обзиром на то да наилази хладни талас, а како бисмо били сигурни да нико неће остати на улици и без помоћи, на време смо предузели све мере, а једна од њих је и отварање овог објекта који ће сутра почети са пријемом. Ту имамо додатних 20 кревета за кориснике, као и изолациони блок са шест кревета. Поред објекта у Проте Матеје, ради и дневни центар у Солунској улици који служи за оне који не желе услуге смештаја, јер је бескућништво посебан друштвени феномен, и не можемо никога да натерамо да прихвати ову услугу зато што за смештај мора да постоји сагласност воље. И њима ће бити омогућено да добију оброк, одећу, топао напитак, хигијенски пакет, као и информацију где је могуће остварити услугу смештаја – рекла је Наташа Станисављевић.

Она је истакла да је у плану отварање два додатна дневна центра у наредном периоду.

– Желимо да будемо сигурни да особе без крова над главом, којих највише и има у централним градским општинама, имају оно што им је најпотребније, оброк, одећу, топли напитак и хигијенски пакет, а у просторима у Солунској улици доступна је и вакцинација. Осим тога, у сваком тренутку доступна је и услуга смештаја како нико по хладном времену не би боравио на улици – истакла је Наташа Станисављевић.

Директорка Прихватилишта за одрасла и стара лица Невенка Никић Симатковић је истакла да је све спремно за пријем корисника и да се примењују прошлогодишња искуства и поштују све епидемиолошке мере.

– Вирус корона за све ово време није ушао у прихватилиште, успели смо да вакцинишемо више од 90 одсто корисника и ово је начин да се помогне свим људима који се налазе у стању хитне социјалне потребе. Свако коме је потребна помоћ може да се јави Центру за социјални рад који процењује коју врсту помоћи може да оствари. Сви који долазе морају имати PCR тест и боравиће 14 дана у изолационом блоку – подсетила је директорка прихватилишта.