петак, 15. октобар 2021.

Отворен 11. Европски фитнес конгрес на Београдском сајму

Помоћник градоначелника Београда Андреја Младеновић обратио се данас присутнима на отварању 11. Европског фитнес конгреса, који се одржава у Хали 4 Београдског сајма. 

Младеновић је изразио задовољство због прилике да у име Града Београда поздрави учеснике 11. Европског фитнес конгреса, а свим гостима из иностранства и унутрашњости Србије пожелео добродошлицу и пријатан боравак у Београду. 

– Одржавање оваквих конгреса улива наду да се враћамо нормалном животу. За нама је годину и по дана велике и тешке борбе са пандемијом и вирусом који је зауставио цео свет. Прошле године у марту, када је све почело и када је све заустављено по увођењу ванредног стања, прогнозе су заиста биле суморне и уз дозу страха и несигурности свет је ушао у борбу са вирусом – рекао је Младеновић. 

Према његовим речима, људи који се баве фитнесом и рекреацијом били су једни од најпогођенијих и сигурно су последице затварања и те како осетили. 

– Надам се да сви они који су имали прекид у раду нису били приморани да дефинитивно прекину бављење овом делатношћу. Надам се да је и Савез за рекреацију и фитнес Србије био у прилици да помогне свима који нису могли да издрже такав прекид у пословању. Тачно је да смо прошле године имали рестриктивније мере иако дневне бројке нису изгледале као данас. Као члан Градског штаба за ванредне ситуације учествовао сам у доношењу тих одлука, али морам да нагласим да је превасходна намера била да се заштите животи наших грађана и превазиђе криза на најбољи могући начин. Ипак, чим су се стекли услови, увидели смо да је јако важно да фитнес клубови и објекти у којима се људи рекреирају наставе са радом у пуном обиму. Људи који се баве фитнесом дали су велики допринос у борби против пандемије тиме што су поштовали мере и били дисциплиновани – додао је Младеновић. 

Помоћник градоначелника је изразио наду да ће се у наредном периоду мање говорити о пандемији и вирусу, а више о лепшим и бољим стварима, као и о томе како да се што више унапреди рад ове делатности.

– Такође, морамо да се потрудимо да свима који желе да се баве фитнесом и рекреацијом пружимо што боље услове. Основна намена бављења рекреацијом и фитнесом јесте та да се живот продужи и побољша здравље и због тога су овакви конгреси веома важни тако да ће Град Београд наставити да их подржава. Стручни и научни приступ рекреацији и фитнесу, који иницира Савез за рекреацију и фитнес Србије, драгоцен је и на томе смо им веома захвални – истакао је Младеновић. 

Он је додао да се нада да ће велики број фитнес тренера и инструктора учествовати у раду и стећи нова знања, као и да ће их преносити корисницима њихових услуга. 

– На тај начин желимо да заједничким радом подигнемо квалитет фитнеса и рекреације на виши ниво. Ова област је изузетно напредовала у претходном периоду, о чему могу да посведочим јер сам веома чест гост оваквих манифестација. Сваке године постоји позитиван помак у квалитету, све је већи број страних гостију и добрих предавача, а напредак се види и у свим фитнес клубовима. По броју корисника, фитнес и рекреација су у самом врху међу спортским дисциплинама, па би сходно томе требало да имају и адекватан третман од државних органа. Требало би да Сви заједно будемо у истом тиму и да заједнички дамо допринос подизању квалитета услуга из ове области – закључио је Младеновић и изразио наду да на следећем конгресу вирус више неће бити тема. 

Државни секретар у Министарству омладине и спорта Милан Савић поздравио је учеснике скупа у име министра Вање Удовичића и изразио задовољство због чињенице да се конгрес не одржава у онлајн формату, већ да се учесници и предавачи заједно налазе на Београдском сајму. 

– Надам се да ћемо заједничким снагама, уз вакцинацију и поштовање мера, омогућити да се следеће године овај догађај организује у већем обиму и капацитету. Сагледавши све изазове које је пандемија донела, Министарство омладине и спорта наставља да подржава овакве манифестације, јер је њихов крајњи циљ популаризација спорта и очувања физичког и менталног здравља. Учесници овде имају прилику да размене знања и искуства, али и изазове и проблеме са којима се сусрећу. Фитнес је изузетно популаран међу младима и Министарство ће наставити да подржава овакве акције јер је то један од најбољих начина за популаризацију спорта уопште – рекао је Савић. 

Председник Савеза за рекреацију и фитнес Србије Небојша Стојаноски рекао је да је највећа промена у односу на прошлу годину слика о фитнес индустрији и клубовима, који су на почетку пандемије били проглашени за ризична места. 

– Чврсто смо уверени да затварања у оном обиму од прошле године више неће бити, а свима који су данас са нама желим да честитам на показаној храбрости, одлучности и иницијативи. Велика жеља за стицањем нових знања и искустава је превагнула и надам се да ће сви бити задовољни предавањем стручњака из предметних области – рекао је Стојаноски.