субота, 16. октобар 2021.

Радојичић најавио наставак едукације младих о значају вакцинације

Градоначелник проф. др Зоран Радојичић изјавио је да има простора за едукацију младих о значају вакцинације, после трибине одржане са корисницима Дома ученика средњих школа „Милутин Миланковић”.  

Према његовим речима, показало се да су деца знатижељна и додао да правац едукације путем трибина треба наставити.  

– Било је битно да се деци објасне савремени концепти производње нових вакцина и њиховог деловања, посебно мРНК вакцине у којој је будућност. Средњошколци су се превасходно интересовали о типовима вакцина и њиховом механизму деловања, што им је објаснио доктор Срђа Јанковић – истакао је Радојичић за ТВ К1.

Они желе да разговарају, али имам утисак да се код младих укоренио став да је данас модерно бити против вакцинације, што морамо хитно мењати, указао је градоначелник. 

Када је реч о лекарима који су неодлучни по питању вакцинације, Радојичић је истакао да те дилеме најчешће имају оне колеге које не прате медицинску литературу. 

– Тешко је схватити такве ставове, јер онда испада да не верујете у целокупни концепт медицине која је заснована на клиничким студијама и експерименту. Пандемија има своју динамику, а на њу можемо да утичемо пре свега вакцинацијом – указао је Радојичић и додао да је и он вакцинисан и да верује у клиничке студије. 

– Да ли људи имају право на лични став или немају није питање медицине. Присталица сам увођења неког вида ковид пропусница, које ће на неки начин дефинисати коме ће бити дозвољен улазак у одређени простор. Располажемо и податком да је број преминулих међу невакцинисанима немерљиво већи. Практично смо сада у ситуацији да морамо некога да натерамо да брине о свом здрављу – навео је Радојичић.

Према његовим речима, лекарима треба још више простора да јавно говоре и треба усмерити пажњу на њихову аргументацију.

– Аргументација и разговор су најбитнији како би грађани добили најадекватније информације, не видим други начин. Чак ни жустре расправе нису добре, научна аргументација је најважнија, а све друго је контрапродуктивно. Постоје различити начини како се комуницира са младим људима, али и путем одређених предмета у школама треба говорити о савременим принципима науке. Мора се разговарати у дужем периоду и на све продуктивне расположиве начине – закључио је градоначелник Радојичић.