петак, 22. октобар 2021.

Весић: Светско првенство у боксу – промоција спорта и града Београда

Заменик градоначелника Горан Весић изјавио је данас да ће предстојеће Светско аматерско првенство у боксу бити промоција спорта и Београда у свету. 

Истакао је да ће од 24. октобра до 6. новембра у београдској Штарк арени наступити више од 600 такмичара из око 100 земаља света.

– Организација овако великог такмичења ће омогућити већу промоцију бокса у Београду и Србији и допринети већој популарности бокса код наше деце – казао је Весић на конференцији за новинаре у Старом двору. 

Подсетио је да ће Београд овом организацијом постати једини светски град који је у два наврата организовао смотру најбољих светских боксера у аматерској конкуренцији, због чега је захвалио председнику Боксерског савеза Србије Ненаду Боравчанину на уложеном труду. 

Истакао је да Београд као локална самоуправа подстиче националне спортске савезе да се кандидују за велика светска и европска такмичења, а за наредну годину је најавио Светско дворанско првенство у атлетици.

– Граду Београду је циљ да једном годишње организује једно велико такмичење. Поред развоја тог спорта, остварује су додатни бенефити у промоцији главног града Србије. Заоставштина светског првенства у боксу ће бити изградња националног тренинг центра у Београду – најавио је Весић и подсетио да је изградњом атлетске дворане почео препород тог спорта, што се очекује и са боксом. 

Ненад Боравчанин је најавио долазак око 1.350 људи у Београд, док су телевизијска права откупљена од 39 телевизија широм света. 

Светско првенство у боксу ће бити велика промоција нашег главног града и Србије, навео је Боровчанин и захвалио председнику Александру Вучићу и Горану Весићу на помоћи у добијању ове манифестације. 

Он је истакао да ће победници у свим категоријама добити по 100.000 евра које је обезбедила Светска боксерска федерација, док ће сребрни добити по 50.000, а бронзани по 25.000 евра. 

– Поред националног тренинг центра у Београду и промоције бокса, значајна заоставштина овог светског првенства биће више од 2.000 боксерских џакова и рукавица, те 17 рингова који ће бити подељени клубовима и локалним самоуправама – најавио је први човек српског бокса.  

Боровчанин је истакао да се у недељу од 19 сати у Штарк арени очекује спектакуларно отварање, када ће наступити еминентни домаћи и страни уметници. 

– Потврђен долазак бившег светског шампиона Рој Џонс Џуниора на отварање, док се још очекује потврда о доласку Мајк Тајсона и Силвестера Сталонеа на затварање такмичења – подвукао је Боровчанин. 

На конференцији су били и капитен боксерске репрезентације Србије Владан Бабић и глумац Милош Биковић, као промотер предстојећег такмичења.