субота, 23. октобар 2021.

Покретна канцеларија Горана Весића у општини Чукарица - Решавамо проблеме зарад бољег живота грађана

Заменик градоначелника Горан Весић данас је у оквиру акције „Београд побеђује” својом покретном канцеларијом обишао неколико локација на територији општине Чукарица. Он је са сарадницима и волонтерима прво обишао Сремчицу, потом Велику Моштанцу и Остружницу где је са грађанима разговарао о њиховим проблемима.

Весић је реко да је највећи проблем људи који овде живе канализација, што ће, како је навео, бити решено кроз пројекат „Чиста Србија”.

– Драго ми је што ће ова три насеља имати решење за овај проблем кроз пројекат изградње канализације. У ковиру пројекта „Чиста Србија” треба да се потпише уговор између Општине Чукарица и Града Београда са Министарством грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре. Почећемо да градимо, тренутно се пројектује, постројење за прераду отпадних вода у Остружници, а потом и примарну и секундарну канализацију за читав остружнички слив. На тај начин људи ће добити канализацију, а обезбедићемо и да се више не загађује земља, дносно да се та вода прерађује и да у чистом облику одлази у Саву – појаснио је Весић и подсетио да је то важно јер се испод Остружнице налази Макиш одакле се узима вода за пиће.

Како је најавио, следеће године биће урађена и фискултурна сала у Основној школи „Душко Радовић” у Сремчици. У овом насељу, такође, додао је Весић, у току је пројектовање вртића, добијен је извођач радова, пројектовање ће трајати до марта и тада почиње изградња. 

– До краја наредне године или почетком 2023. године Сремчица ће добити још један вртић, што ће њима много значити. Када је у питању Основна школа „Вук Караџић” очекује нас да разговарамо о санацији школе. Урађена је фасада, енергетски ефикасна, а и више се не греју на лож уље, већ на гас. У сваком сллучају неопходно је да се нешто додатно уради и са Министарством просвете радимо на томе – нагласио је Весић.

Говорећи о Великој Моштаници Весић је рекао да ће се радити фискултурна сала у Основној школи „Бранко Радичевић”, прошириваће се локално гробље, а постоји и парцела за изградњу вртића, „тако да ћемо се бавити тиме да после Сремчице ту буде изграђен вртић”.

– Ту још увек нема довољно деце, јер је потребно да их буде више како бисмо ушли у такву инвестицију. Ми смо спремни да градимо вртиће где год је потребно. И у овом насељу, али и сваком другом радићемо сукцесивно реконстукцију водоводне мреже, где год је то неопходно – навео је Весић.

Када је реч о Остружници рекао је да ће наредне године кренути пројектовање, а потом и изградња, четири километра пута који повезује Велику Моштаницу и Остружницу.

– То не може да буде готово наредне године, јер мора да се реши и имовина – указао је Весић и додао да је за Остружницу веома важна изградња фабрике за прераду отпадних вода.

Према његовим речима, ови људи живе на десетак километара од центра града, имају много инфраструктурних проблема, „а ова канцеларија је доказ да можемо да решавамо проблеме када разговарамо са људима”.

– Најважнија ствар је да причамо. Нису сви проблеми решиви. Грађани су се жалили на проблеме као што је рецимо недостатак лекара, што није у надлежности Града, али то не значи да нећемо разговарати са Министарством здравља да се тај проблем реши. Ова канцеларија и постоји због тога да би се проблеми решавали на једном месту. Добар је начин оваквог разговора са грађанима, јер решавамо много проблема. Ја и људи који долазе са мном стекнемо утисак за нешто што и нисмо знали, мада за основне пројекте знам. Тако да за неколико месеци или годину дана можемо поново да се сретнемо са грађанима и видимо шта смо урадили и размотримо шта ћемо даље радити. Сви заједно можемо да радимо како би насеља која сам данас обишао, као и други делови постали боље место за живот свих људи. То можемо да радимо ако једни друге разумемо, разговарамо и заједно решавамо проблеме – закључио је Весић.