уторак, 26. октобар 2021.

Радојичић: Решено стамбено питање 14 избегличких породица из Хрватске и Босне и Херцеговине

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић уручио је у Старом двору уговоре за 14 станова за избегличке породице из Босне и Херцеговине и Републике Хрватске које имају пребивалиште на територији Града Београда. Уговоре су осим градоначелника Радојичића уручили и министар спољних послова Никола Селаковић, амбасадор и шеф делегације Европске уније у Србији Емануел Жофре, амбасадор Краљевине Норвешке у Србији Јорн Еуген Гјелстад, шеф Представништва УНХЦР-а у Србији Франческа Бонели, директор Јединице за управљање пројектима у јавном сектору д.о.о. Душан Ковачевић и заменик комесара за избеглице и миграције Светлана Велимировић.

Градоначелник Радојичић је овом приликом честитао и пожелео срећу корисницима у новим становима.

– Овај пројекат је пример заједничког рада. Желим да захвалим донаторима, Европској унији, УНХЦР-у, Комесеријату за  расељена и избегла лица као и свим другим партнерима који су учествовали у овом пројекту. Кроз овај пројекат 1.583 породице ће имати решено стамбено питање– рекао је градоначелник.

Како је истакао, Београд је са овим породицама још бољи град, јер га оне чине богатијим и вреднијим.

–Имао сам прилике претходних недеља да обиђем неколико породица у Сурчину и Батајници. Фасцинантно је како су људи који су избегли са својих огњишта, поново кренули „од нуле“ и успели да изграде свој живот. Град Београд је много добио када је примио ове породице, јер је Београд отворени град који помаже људима у невољи. Београд се не би овако брзо развијао да нисте ви са нама на истом задатку- рекао је Радојичић.

Градоначелник је захвалио председнику Александру Вучићу и Влади Србије јер је брига о избегличким породицама потекла од њих.

–Ово је задатак свих нас и крајњи циљ је бољи живот свих Београђана. Заједничким снагама можемо да учинимо Београд бољим и лепшим за све нас–рекао  је градоначелник.

Министар спољних послова Никола Селаковић захвалио је донаторима а посебно Европској унији која их је и окупила у највећем броју.

–Успешно је завршена девета подфаза регионалног стамбеног програма. Више од шест хиљада породица које су расељене и избегле са територије Хрватске и Босне и Херцеговине, добиће свој кров над главом. После животних момената које неће моћи избрисати из сећања нашли су уточиште у Србији– рекао је Селаковић.

Министар Селаковић је истакао да у Србији у овом тренутку постоји 650 хиљада расељених лица.

–Данас сам на Убу од комесара за избеглице чуо да је преко коемсаријата и државе Србије близу 100.000 избегличких породица у Србији добило кров над главом. Срећан сам што ћемо 14 породица сместити у Београду–рекао је Селаковић.

Аамбасадор и шеф делегације Европске уније у Србији Емануел Жофре изјавио је да међу многим пројектима које Европска унија финансира у Србији, они који доносе највећу радост и срећу су они који се фокусирају на људе.

–Поносни смо што смо највећи донатор регионалног стамбеног програма и намера нам је да га подржавамо док се не приведе крају све оно што је планирано за крај 2022. године. Овај програм показује колико је регионална сарадња успешна и колико се посвећује битним питањима. Европска унија је поносна што може да препозна, упркос свим изазовима које нам је пандемија вируса корона наметнула, снажне напоре Владе Републике Србије да обезбеди трајна решења свим породицама укљученим у регионални стамбени програм – рекао је Жофре.