среда, 27. октобар 2021.

Радојичић: Град Београд препознаје значај и подржава спортске активности особа са инвалидитетом

Град Београд преко ресорних секретаријата, јавних предузећа и градских општина подржава различите бесплатне програме намењене особама са инвалидитетом, а конкретно  у градској општини Нови Београд, на базену „11. април” и спортској хали „Ранко Жеравица” постоји 40 бесплатних програма које годишње посети око 500.000 корисника, рекао је градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић на ТВ К1.

Градоначелник је у оквиру акције „Градоначелник у вашем дому, вама на услузи” обишао породицу Мартиновић у Спортском центру 11. април где је са параолимпијком у атлетици Александром Мартиновић и њеном сестром Бојаном која се бави пливањем разговарао о могућностима за унапређење бављења спортом.

– Бојана тренира на овом базену  и задовољна је тренутним условима  али акценат је на томе да када достигне резултате који јој омогућују да оде на међународна такмичења ми будемо ту да јој помогнемо. Велики су издаци за спортску опрему, исхрану, организацију, а у таквим тренуцима потребно је ускладити и школске обавезе. Град Београд подржава ове активности кроз Спортски савез особа са инвалидитетом Београда, али тражимо начине да и индивидуално помогнемо сваког спортисту или спортисткињу. Ту смо да помогнемо и на самом локалу, у срединама где спортисти живе, како би заједнички постигли што боље резултате. Важно је да разговарамо и где год је било пропуста настојимо да помогнемо – казао је Радојичић.

У разговору са овом породицом градоначелник је покренуо питања везана и за насеље у коме сестре Мартиновић живе, а то је Бежанијска коса. Заједно су закључили да у овом насељу сестре Александра и Бојана имају на располагању спортске терене прилагођене особама са инвалидитетом, али да их је потребно обновити, што ће Град сигурно и учинити, казао је градоначелник.

–  Град Београд води одговорну социјалну политику када је реч о особама са инвалидитетом. У овом тренутку финансирамо рад 340 личних пратилаца за децу са инвалидитетом, као и персоналне асистенте за одрасле. Преко пројекта „Београд без баријера”, преко 500 стамбених зграда је добило приступне рампе. Циљ нам је да Град Београд и институције буду приступачне свим грађанима, нарочито особама са инвалидитетом. А ова посета резултирала је и конкретном помоћи, с обзиром да је управа Спортског центра 11. април обезбедила бесплатне тренинге за обе сестре у будућности – истакао је Радојичић.

Такође, дат је осврт и на остале пројекте који су урађени на самој Бежанијској коси.

– На Бежанијској Коси у протеклој години обновљене су Улице Недељка Гвозденовића као и Хуга Клајна, нешто пре тога и Војна амбуланта, изграђен је парк у улици Димитрија Георгијевића Старика – нагласио је градоначелник.

Александра Мартиновић указала је да подршка за бављење спортом особама са инвалидитетом, као и постојање прилагођених терена треба да покажу доступност бављења спортом за све, што ће допринети ширењу свести људи о потреби пружања подршке и  укључивању особа са инвалидитетом у свет спорта.