среда, 27. октобар 2021.

Предлог да део Далматинске улице понесе име Владете Јеротића

Председница Комисије за споменике и називе тргова и улица Скупштине града Београда Андреа Радуловић одржала је састанак у Старом двору са представницима Задужбине Владете Јеротића и са Драганом Симеуновићем, академиком и професором на Факултету политичких наука Универзитета у Београду. Састанку је присуствовао и заменик градоначелника Горан Весић. 

Том приликом разговарало се и да једна улица у нашем граду понесе име чувеног академика Владете Јеротића. 

– На састанку, који је одржан са представницима Задужбине Владете Јеротића, договорено је да једна улица у Београду понесе име Владете Јеротића, што ће се наћи на дневном реду предстојеће седнице Скупштине града Београда, која је планирана за 8. новембар. Предложено је да мањи део Далматинске улице, од Таковске до Џорџа Вашингтона, понесе име овог великог књижевника и академика Српске академије наука и уметности, јер је Владета Јеротић живео на Старом граду и у том делу престонице. Иницијативу је поднео градоначелник Зоран Радојичић и надамо се да ће одборници на предстојећој седници усвојити Предлог одлуке да улицу у Београду добије велики Владета Јеротић, јер он то својим друштвеним и стваралачким опусом заслужује – рекла је председница Комисије Андреа Радуловић.

На састанку се разговарало и о томе да у будућности улице у Београду добију и знаменити Срби из Дубровника, као што су Медо Пуцић, Дум Иван Стојановић, Луко Зоре, Никша Гради и Антун Фабрис, чиме би улице у Београду по хрватским топонимима биле преименоване по овим великим српским књижевницима, политичарима и новинарима.