уторак, 9. новембар 2021.

Радојичић: Београд помаже паровима са секундарним стерилитетом, радујемо се свакој новој беби

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић потврдио је у изјави за РТС да је 60 парова испунило услове на јавном позиву Града Београда за оствaривање права на финансирање трошкова поступка биомедицински потпомогнутe оплодње, те да ће ови парови добити прилику да се по други пут остваре као родитељи. Градоначелник је данас одржао састанак са  представницима две најреномираније гинеколошке клинике у којима ће се спроводити процедуре вантелесне оплодње парова са секундарним стерилитетом.

– У питању су Kлиника за гинекологију и акушерство Клиничког центра Србије и ГАК „Народни фронт”, а састанку су присуствовали професори Васиљевић и Стефановић, докторка Ана Јеремић, као и секретарка Секретаријата за здравство Града Београда Вера Дражић. Тема разговора био је начин на који локална самоуправа даје свој допринос како би парови који имају проблем секундарног стерилитета могли да га реше и поново постану родитељи. Данас смо договорили да након завршетка текућег конкурса, на којем је 60 парова испунило прописане услове, и за шта ће бити утрошено око 19 милиона динара, 11 милиона динара буде утрошено за процес вантелесне оплодње још 40 парова са секундарним стерилитетом, за које ћемо расписати нови јавни позив. Разговарали смо о додатном прилагођавању критеријума, односно њиховом ублажавању, како би још више парова добило своју нову шансу – рекао је Радојичић.

Према његовим речима, првих 60 парова је морало да задовољи услове да мајка буде млађа од 42 године, као и да је прошло четири године од рођења првог детета.

– Секундарни стерилитет је проблем са којим се суочава мањи број парова, али и они заслужују да им помогнемо. Критеријуми су сада кориговани и моћи ће да конкуришу парови где је мајка млађа од 45 година, док се период од рођења првог детета скраћује на две године. Парови који су задовољили услове претходног јавног конкурса, њих 60, ускоро ће потписати уговоре и обавити наредне кораке према процедурама коју одреде њихови лекари. После тога биће расписан нови јавни позив како би што више парова добило помоћ. У 2020. години је укупно 128 парова добило шансу да се по други пут остваре као родитељи, а 118 парова је до сада завршило комплетну процедуру. Резултат је успешна трудноћа у 10 случајева, а четири бебе су већ рођене. Проценти су карактеристични за парове који су већ имали доста покушаја – додао је градоначелник.

Градоначелник  је истакао да су конкурс и све поменуте процедуре у складу са одговорном демографском политиком Владе Републике Србије и Министарства здравља.

– Такође, кроз програме РФЗО-а велики број парова добија могућност нових покушаја вантелесне оплодње. Град Београд као локална самоуправа жели да се понаша одговорно и разуме ситуацију у којој се налазе парови са проблемом стерилитета. Веома сам срећан због ове иницијативе и њених добрих резултата – закључио је Радојичић.