недеља, 14. новембар 2021.

Радојичић: Београд вечерас светли плавом бојом да нас све подсети на здравије навике и превенцију дијабетеса

Поводом 14. новембра, Светског дана борбе против дијабетеса, градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић је изјавио да ће вечерас симболи града, попут Бранковог и Моста на Ади, Палате Албанија и велике куполе Дома Народне скупштине бити осветљени плавом бојом.

Градоначелник је поручио да је у питању болест савременог доба од које је оболело највише становника у великим градовима и нагласио да је превенција један од најважнијих облика борбе против ове болести. Он је додао да је управо то правац у којем активно морамо да делујемо.

– Данас је Светски дан борбе против дијабетеса, обележава га око 160 земаља света. Важно је да разумемо да је дијабетес болест савременог света, те да подижемо ниво свести код људи како би превенцијом био смањен ризик од настајања ове болести. Посебно је забрињавајуће то што и деца све чешће имају проблем са дијабетесом. Код деце, као и код одраслих, основни узрочници болести су лоша исхрана и недовољна физичка активност. Kао градоначелнику, али и дечјем хирургу, ово ми је посебно важно, јер морамо да делујемо на читаво друштво како би се стопа дијабетеса смањила – рекао је Радојичић.

Према подацима Светске здравствене организације, градоначелник је истакао да око 10 одсто становништва у великим градовима има проблем са овом болешћу.

– У Србији више од 700 хиљада људи има дијабетес, а сваки четврти живи у Београду. Више од 15 одсто људи је гојазно. Зато се придружујемо обележавању овог дана који се ове године широм света обележава под слоганом „Ако не сада, када?”. Европски и светски градови су се удружили у борби против дијабетеса пројектом „Градови који мењају дијабетес”, а веома сам задовољан што им се и Београд придружио кроз пројекат „Отвори плави круг”. Град Београд у савезу са породицом највећих светских градова на овај начин води рачуна о урбаном развоју и дизању свести становништва о проблему дијабетеса. Имамо саветовалишта за дијабетес у градским домовима здравља и спроводимо друштвено ангажоване кампање у којима мотивишемо људе да шетају, да се друже и буду физички активни. Путем пројекта „Градске стазе здравља” повећавамо број стаза за шетање. Све је више и бициклистичких стаза у Београду, а циљ нам је да Београд буде један од најлепших „Зелених градова” у Европи. Желимо да се Београд развија тако да људи могу да остваре свој потпуни здравствени капацитет и буду што више физички активни – закључио је Радојичић.