уторак, 23. новембар 2021.

Весић: Почетак изградње метроа историјска ствар

Почетак изградње метроа у Београду је историјски дан, који је дошао после тачно педесет година, једанаест месеци и осамнаест дана откад је некадашњи градоначелник Бранко Пешић дао то обећање, рекао је заменик градоначелника Горан Весић. Он је у гостовању на ТВ Пинк истакао да је то резултат снажне воље и економије, али и свих урбанистичких и законских предуслова који су донети.

– Стекли су се, дакле, сви услови да почнемо да градимо метро, што је велика победа за Београђане и историјска ствар јер је метро најзначајнији инфраструктурни пројекат у Београду у 21. веку. Увек истичем да ћемо поред метроа истовремено радити и проширење линија БГ воза, у чему ће учествовати руска страна, и са садашњих 104 имаћемо 500 полазака, а у плану је изградња дуплих колосека према Младеновцу и Лазаревцу и нове пруге према Сурчину и Обреновцу. На овај начин доћи ће до спајања са метроом, на првој линији ће бити четири станице за преседање, а на другој две. Такође, Београд ће добити и нове линије трамваја на 42 километра. Све је то део јединствене целине, захваљујући чему ће Београд до 2030. године имати интегрисан саобраћајни систем – казао је Весић.

Весић се осврнуо на јучерашње протесте, подсећајући да ће метро припадати свима и да ће променити наш град.

– Београђани заслужују да добију метро попут бројних других грађана Европе и света – рекао је Весић.

Он је навео да су исти људи били противници реконструкције Трга републике, изградње Парка војводе Вука, Београда на води, Фонтане на Славији, споменика Стефану Немањи.

– Иста матрица, исти људи, исти квазианалитичари, исти „случајни” грађани, односно политичари за сваки пројекат који се догоди у Београду. Мислим да је то лоше јер сви треба да се радујемо добрим стварима у Београду. Метро није политичко питање – казао је Весић.

Више стотина градова у свету има метро и никада се нигде није десило да неко покушава да спречи изградњу, закључио је Весић.